El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural(DAAM) ha lliurat les primeres autoritzacions per recol·lectar bolets al Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) de Poblet. Les acreditacions tenen un cost de 10 euros per temporada i persona i permeten collir bolets en més de 3000 hectàrees. La recaptació revertirà directament en la millora de l'hàbitat micològic de la zona regulada.
La finalitat d’aquesta prova pilot és establir un punt de partida per la regulació de la recol•lecció dels bolets als boscos catalans des d’un punt de vista tècnic i com a possible estratègia per afavorir la gestió forestal i el desenvolupament rural. S’ha portat a terme amb molt consens i, si l’experiència funciona, s’ampliarà a la resta de boscos de titularitat pública de la Generalitat, que són el 20% del total a Catalunya. També servirà per a la futura regulació sobre la recol•lecció de bolets i a més quedarà recollida al Pla de Política forestal.
La proposta del pla pilot
De moment, el DAAM ha establert una normativa específica per les forests de propietat de la Generalitat del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet i i a les forests públiques contigües de la seva zona d’influència. Concretament, abasta 2.276 ha del terme municipal de Vimbodí i Poblet, 221 de l’Espluga de Francolí, 798 de Montblanc i 18 de Prades. A més dels boscos de la Generalitat, s’hi sumen 207 ha de bosc propietat d’ajuntaments. En total, la zona d’aplicació de la normativa reguladora és de 3.520 ha.
El pla pilot comprèn:
a) Establiment d’unes zones acotades i senyalitzades per a l’activitat de recol·lecció de bolets dins el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet i la seva zona d’influència.
b) Aprovació d’unes instruccions que han de regir l’activitat de recol·lecció de bolets en les zones senyalitzades i que es distribuiran als boletaires que hi accedeixen.
c) Anàlisi setmanal de les dades obtingudes i registre d’incidències.
d) Redacció d’un informe anual sobre la incidència de l’activitat de recol•lecció de bolets i proposta de les mesures que cal adoptar per a una gestió sostenible de les forests davant d’aquesta activitat.
e) Redacció d’un informe final amb les propostes definitives, el qual haurà de ser validat per la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat.
Autoritzacions de recollida de bolets
El preu públic establert per obtenir l’autorització de recol·lecció de bolets queda fixat en 10 euros/temporada per a persones majors de 18 anys i cinc euros/temporada per a menors amb edats compreses entre els 14 i 17 anys i jubilats que no tinguin la condició de veïnatge; les persones que tinguin la condició de veïnatge tenen una bonificació del 90 per cent, i, per tant, el cost és d’un euros per temporada. Es poden recol·lectar com a màxim sis quilograms per persona i dia. Els sol·licitants rebran un document acreditatiu nominal que permet a la persona física que el posseeixi anar a collir bolets durant tota la temporada.
Les zones autoritzades estaran degudament senyalitzades i les infraccions se sancionaran segons estableixen les lleis forestals. La vigilància de la zona es farà mitjançant el cos d’Agents Rurals del DAAM.
La motivació de la normativa i el bosc de Poblet
En els últims 20 anys, l’activitat de recol·lecció de bolets ha sofert un increment de practicants desmesurat. El bosc de Poblet és una zona boletaire de gran qualitat a les comarques tarragonines (massa forestal ben gestionada, característiques del sòl, orientació, gran varietat micològica). En anys de bona collita boletaire, condicionada per precipitació i climatologia favorables, hi ha una gran afluència de “caçadors de bolets” en el bosc de Poblet i zones limítrofes (les bones comunicacions i els nuclis urbans pròxims comporten una afluència de visitants excessiva per a la zona).
Les característiques del sòl dels boscos públics del PNIN i limítrofes, sòls silicis i àcids, comporta una varietat de fongs molt més rica que l’existent en sòls calcaris i bàsics. Solament tenen aquestes característiques el bosc de Poblet i algunes zones del Priorat i el Baix Camp dins les comarques de Tarragona.
El bosc de Poblet tradicionalment ha estat una zona boletaire molt bona a causa de la seva massa forestal i varietat florística existent, les característiques del seu sòl i les reforestacions dutes a terme durant els anys seixanta del segle passat (Pinus pinaster sobre llicorelles), que han comportat una important micorizació del sistema radical d’aquestes reforestacions joves amb una producció de rovelló per ha superior als 80 kg/ha en anys bons. L’increment de boletaires comporta que els terrenys forestals pateixen una concurrència de visitants excessiva, no controlada, la qual cosa perjudica considerablement el mantell forestal, és en detriment de la seva producció i, encara més greu, malmet el miceli i les arrels de les espècies forestals micorizades.
A part de tots aquests danys directes, hi ha un conjunt d’afectacions derivades de l’activitat mateixa, com són els danys en camins i senders a causa del trànsit concentrat de vehicles i persones, i, encara pitjor, la gran quantitat de deixalles abandonades en el medi forestal, la qual cosa comporta que l’equip de manteniment del Paratge hagi de fer treball extra amb un període estimat de dos mesos després de la temporada boletaire.
A més, mentre que els bolets tenen un preu de mercat moltes vegades elevat, actualment a Catalunya la seva recol·lecció és gratuïta, no genera cap benefici directe al propietari forestal i en canvi sí que li comporta perjudicis. Aquest fet és totalment injust per al propietari que ho ha de gestionar, atès que el manteniment de la massa forestal en bones condicions és un benefici mediambiental per a la societat de valor incalculable.