FORMACIÓ |
27/09/2012
RuralCat/Generalitat de Catalunya
Nou títol de tècnic en prevenció, extinció d'incendis i salvaments
El Govern ha aprovat la creació d'un títol de tècnic en prevenció, extinció d'incendis i salvaments. Es tracta d'un títol propi de Catalunya, fruit de la col·laboració entre el Departament d'Ensenyament i l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, i tenint en compte les aportacions dels Bombers de Barcelona. El cicle formatiu, de grau mitjà, té com a objectiu cobrir les necessitats de qualificació professionals existents a Catalunya en aquest àmbit, atès que el Govern de l'Estat no disposa de cap titulació específica.
Amb aquest nou títol els futurs tècnics rebran formació relacionada amb l’auxili i la protecció de les persones i els béns; el control i l’extinció dels incendis utilitzant els mitjans adequats per intervenir en qualsevol lloc on es produeixi una emergència, accident o catàstrofe; el trasllat de pacients al centre sanitari, i la prestació d’atenció bàsica sanitària i psicològica en l'entorn prehospitalari. També se’ls formarà per desenvolupar, entre d’altres, les capacitats d’autonomia, d’innovació, d’organització de treball, de responsabilitat, de relació interpersonal, de treball en equip i de resolució de problemes.
Així doncs, els tècnics en prevenció, extinció d’incendis i salvaments podran desenvolupar la seva professió a l’Administració autonòmica i local; en instal•lacions aeroportuàries; en empreses dedicades a la producció, distribució, fabricació i emmagatzematge de productes i substàncies perilloses; en entitats que presten accions de col·laboració internacional, i en empreses de trasllat sanitari. En aquest sentit, es podran ocupar els llocs de treball següents: Bombers de la Generalitat de Catalunya, Bombers de Serveis Municipals, Bombers d'aeroport, Bombers d'empresa privada, Tècnics de trasllat sanitari programat i Tècnics de trasllat sanitari urgent.
Aquests estudis s’implantaran inicialment a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i estaran dirigits a les persones que realitzen el curs de formació bàsica dels processos selectius per accedir a aquests llocs de treball.
Un total de 2.000 hores repartides en 14 mòduls
El cicle formatiu té una durada de 2.000 hores que es reparteixen en 14 mòduls professionals: comportaments i actituds d’alt valor professional (45 h), fenòmens naturals i antròpics (55 h), atenció sanitària inicial en situacions d’emergència (160 hores), conducció i manteniment de vehicles d’emergència (110 h), suport psicològic en situacions d’emergència (60 h), control i extinció d’incendis (378 h), operacions de salvament i rescat (110 h), operacions d’assistències tècniques (85 h), atenció sanitària especial en situacions d’emergència (150 h), dotació sanitària (85 h), formació i orientació laboral (50 h), empresa i iniciativa emprenedora (35 h), i anglès tècnic (99 h). El darrer mòdul és el relatiu a la formació en centres de treball (578 h).
Amb la introducció de la llengua anglesa al cicle formatiu es pretén incorporar i normalitzar el seu ús en situacions professionals habituals i en la presa de decisions en l’àmbit laboral. Per això, en aquest cicle formatiu, a més del mòdul d’anglès tècnic, es dissenyaran activitats d’ensenyament i aprenentatge que incorporin la utilització de la llengua anglesa, en almenys un dels mòduls específics, establerts al currículum.