PORCÍ | 03/10/2012  RuralCat/Fira de Lleida

Mercolleida augura cotitzacions altes de la carn de porc

"La tendència de cotitzacions altes de la carn de porc i la forta demanda externa es mantindrà durant el 2013", segons ha assegurat el conseller delegat de Mercolleida, Francesc Ollé, durant la presentació de l'estudi "Anys de canvi per al sector porcí espanyol 2010-2011. Anàlisi de la globalització del preu del porc", que ha fet l'analista del sector porcí de Mercolleida, Miquel Àngel Bergés.

Ollé ha dit que una forta demanda exterior i una producció mantinguda farà que els preus mantinguin una tendència a l’alça important durant el 2013. A això s’ha d’afegir l’entrada en vigor de la nova normativa del benestar animal que provocarà una reducció de la cabana porcina. No obstant això, ha afegit que és cert que l’augment dels costos de producció, sobretot pel preu del cereal, unit a una baixa temporal de la cotització pot ser un problema per a algunes petites explotacions. 

 
D’altra banda, Ollé ha reconegut que els escorxadors que se centren en el mercat interior tenen molts problemes per repercutir l’alça del preu del porc a les gran cadenes comercials. 
 
Quant a l’estudi, als anys 2011 i 2012 reflecteixen un canvi de tèndencia en la cotització del porc, que aquest dijous ha batut tots els rècords al situar-se en 1,49 euros/kg. Així, en el 2012 els preus han tingut una forta pujada al febrer, s’han mantinguts alts a la primavera i a l’estiu i, en comptes de baixar com altres anys, s’han incrementat des de finals d’agost fins a uns nivells històrics.  
 
El conseller delegat de Mercolleida també ha destacat el canvi de tendència de les exportacions espanyoles de carn de porcí, amb la reducció del pes de les vendes a l’exterior a la Unió Europea i l’augment en un 20% de les exportacions a l’Extrem Orient.