DOSSIER TÈCNIC | 05/10/2012  RuralCat/DAAM

DT 58: "Producció de cereals d'hivern"

Aquest Dossier Tècnic ens parla de nou material vegetal, desherbat mecànic i racionalització de l'adobat nitrogenat.

Detall de la coberta del Dossier Tècnic núm. 58

Detall de la coberta del Dossier Tècnic núm. 58

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha editat el Dossier Tècnic número 58 Producció de cereals d’hivern”.

Aquest Dossier Tècnic, els especialistes de l’IRTA, de la Universitat de Lleida i del propi Departament ens donen a conèixer i ens informa sobre: el nou material vegetal de cereals d’hivern: Resultats a Catalunya; sobre l’ús i selectivitat de la grada de pues en el control de males herbes en varietats tradicionals de cereal d’hivern i sobre el nitrogen residual al sòl i l’adobat nitrogenat en la producció i qualitat del blat en regadiu. 

Els cereals d’hivern, entre el quals destaquen l’ordi, el blat i la civada, ocupen una superfície superior a les 300.000 ha, essent, amb escreix, el conreu predominant a Catalunya. El seu paper és clau en el manteniment del sistema productiu, tant agrícola com ramader, sobre tot el territori català. Aquest lideratge no és pas fruit de la casualitat: no en va, al darrere hi ha tot un sector primari que d’antuvi ha sabut aprofitar-se de les peculiaritats d’aquestes espècies, donant-les-hi cabuda arreu del nostre territori, per molt diferents i complicades que siguin les condicions de cultiu.
 
Ja es una tradició en aquesta època de l’any, a cavall entre dues campanyes, dedicar aquest monogràfic del Dossier Tècnic al cultiu dels cereals d’hivern. Aquest fet té una raó de ser: des del DAAM estem convençuts de la importància de la investigació i de la transferència tecnològica al sector per assolir una major competitivitat. És per aquest motiu que, de la mà de l’IRTA i de la UdL, us fem partícips dels coneixements adquirits, fruit de diferents assajos, perquè pugueu aplicar-los en les properes sembres.
La presentació del Dossier Tècnic en aquesta ocasió la realitza Miquel Molins i Elizalde, director general d’Agricultura i Ramaderia.