INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 17/10/2018  Ruralcat

El CADS presenta l’informe ‘Mengem futur’ en el Dia Mundial de l’Alimentació

L'informe del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, adscrit al Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, proposa l’elaboració d’un Pacte nacional per a la política alimentària i l'adopció d'una estratègia alimentària interdepartamental, que s’emmarca en el compromís pel compliment de l’Agenda 2030.

L'informe proposa avançar vers un sistema alimentari productiu, sostenible, resilient, saludable, responsable i d'accés universal per a Catalunya

L'informe proposa avançar vers un sistema alimentari productiu, sostenible, resilient, saludable, responsable i d'accés universal per a Catalunya

Ahir es va celebrar el Dia Mundial de l'alimentació, una jornada que serveix per recordar la importància de la prevenció i reducció de les pèrdues alimentàries al sector primari. En el marc de la diada, es va celebrar la “II jornada per a l’Aprofitament dels Aliments i la reducció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari. Cap a un Sistema alimentari sostenible” al Palau de la Generalitat. L’acte va comptar amb la presència de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP, Carmel Mòdol, entre d’altres autoritats.

Durant la jornada es va presentar l’informe del CADSMengem futur”, que proposa un Pacte nacional per a la política alimentària i una estratègia alimentària per avançar vers un sistema alimentari productiu, sostenible, resilient, saludable, responsable i d'accés universal per a Catalunya.

L’informe s’emmarca en l’escenari més immediat de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el setembre de 2015, que fixa, com un dels objectius a assolir l’any 2030 a escala global, posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible. I és que es calcula que l’any 2050, la població mundial s’incrementarà en un 32 % respecte de l’any 2015, superant els 9.800 milions d’habitants. Aquest creixement, juntament amb l’augment de poder adquisitiu i el canvi de dieta que això pot comportar, fa que la FAO estimi un increment progressiu en la demanda global d’aliments que pot arribar al 60% el 2050

"Mengem Futur" planteja així un acord amb tots els actors del sistema alimentari català per tal que es desenvolupi una estratègia de caràcter interdepartamental i intersectorial, que ha de tenir com a objectius mantenir la capacitat productiva del sistema alimentari, avançar cap a mètodes de producció més sostenibles, reforçar la resiliència del sistema alimentari al canvi global, impulsar les dietes més saludables d'acord amb la tradició de la dieta mediterrània, reduir el malbaratament alimentari i la generació de residus, vetllar perquè tothom pugui accedir a una alimentació en quantitat i qualitat suficient i incentivar la recerca i les pràctiques d'innovació al sector.

L'informe s'ha elaborat amb la participació de destacats experts en matèria alimentària i ha estat dirigit per Carles Ibáñez, investigador i coordinador de l’Àrea d’Agrosistemes i Medi Ambient de l’Institut de Recerca en Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Joan Vallvé, ex-conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i Montserrat Viladrich, catedràtica del Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals de la Universitat de Lleida.

El director del CADS, Arnau Queralt, va destacar que l’informe s’ha elaborat amb l’esperit transversal de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible amb l’objectiu d’estimular l’acció en cinc esferes d’importància crítica: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i el partenariat. Queralt ha remarcat que “l’alimentació és un exemple del que significa l’Agenda 2030 ja que estem obligats a fer un relat transversal per tal que tothom es senti corresponsable de la política alimentària del país i emprengui accions amb un esperit transformador”. També ha detallat com s’està aplicant l’Agenda 2030 a nivell català amb la corresponent adaptació al Pla de Govern i a les diverses agendes departamentals. 

El Pacte Nacional l’Alimentació i la lluita contra el malbaratament

La voluntat del Departament d’Agricultura és fomentar la implicació del sector i que els agents de les diferents baules de la cadena alimentària treballin de manera coordinada i col·laborativa per a reduir el malbaratament. A Catalunya, segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, el malbaratament alimentari a les llars, comerços al detall i la restauració va ser de 262.471 tones anuals que equival a un 7% dels aliments adquirits.

El Pacte Nacional l’Alimentació a Catalunya farà front a reptes tan importants com, entre d’altres, el de la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i per això, unes de les 4 comissions del Consell Català de l’Alimentació és la Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat.

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, va ser l’encarregada de fer la cloenda de la II Jornada per a l’aprofitament d’aliments i va recordar la responsabilitat de garantir l’accés dels ciutadans a una alimentació suficient, sana, segura i de qualitat. En aquest sentit va explicarque el Govern assumeix el compromís “d’avançar cap a un sistema alimentari més sostenible basat en l’economia circular al territori aplicant polítiques que s’executin amb una cogestió compartida amb els actors implicats”.

El Departament ’d'Agricultura compta amb el Consell Català de l’Alimentació que permetrà liderar, de manera transversal i conjunta, aquest debat per definir i compartir, amb els diversos actors del sistema alimentari català per acabar finalment en Pacte Nacional per l’Alimentació a Catalunya. Aquest pacte fixarà els objectius estratègics i les línies d’actuació prioritàries sobre el futur de l’alimentació.