Entrega dels Guardons de la Pesca Catalana 2012
El lliurament s'ha fet en el marc del certamen Seafood. Entre els cinc premiats hi ha el cuiner Ferran Adrià
El germà d'Àlex Lorente recollint el premi a títol pòstum atorgat al seu germà, responsable del parc de les Medes. Font: DAAM
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de la directora general de Pesca i Afers Marítims, Mercè Santmartí; del conseller delegat executiu de PRODECA, Jordi Bort, i del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, ha presidit l’acte de lliurament dels Guardons de la Pesca Catalana, que atorga anualment el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
En l’edició d’aquest 2012 han estat cinc les persones reconegudes amb la Medalla de la pesca catalana. El cuiner Ferran Adrià Acosta, per relacionar la cuina durant tota la seva activitat professional amb la qualitat i diversitat de productes pesquers de la costa catalana, fomentant a nivell nacional i internacional la seva utilització als professionals que han passat per “El Bulli”.
L’artista pintor Carles Bros Solanes, fortament implicat amb la Costa Brava, per la relació del seu art amb l’ofici i els elements de la pesca, i per col·laborar amb el sector pesquer sempre que se li ha demanat.
L’observador de l’estació meteorològica núm. 385J, Josep Pascual Massaguer. Les seves dades daten de 1969 i han estat bàsiques per a la determinació de la fórmula empírica que ha servit per a pronosticar les “cascades submarines” i les desaparicions sobtades de la gamba en un estudi del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
El gerent de la gerència Urbanística del Port 2000, Adolf Romagosa Rocamora, que durant aquests darrers anys ha col·laborat d’una manera contínua i amb gran implicació en totes les actuacions realitzades per la Confraria de Pescadors de Barcelona.
I a títol pòstum, el responsable tècnic de l’Àrea protegida de les Medes, Àlex Lorente Torrano, per la seva tasca realitzada com a col·laborador amb la confraria de l’Estartit en la col·locació en el fons marí d’elements per a fomentar la posta d’ous de les sèpies i en la retirada d’arts de pesca enganxades en el fons, que eren paranys mortals per als organismes marins.
Finalment, s’ha concedit la Placa de la pesca catalana a l’entitat Marevendis Agua de Mar, l’empresa catalana amb seu a Llinars del Vallès, que ha creat un nou producte gastronòmic a l’abast del públic en general. Es tracta d’aigua de mar del Mediterrani envasada, concretament extreta de la Costa Brava, per a usos gastronòmics.
En la seva intervenció, el conseller ha felicitat els guardonats i ha destacat la seva feina com “un exemple d’estima i reconeixement a la nostre mar i al sector pesquer català en general”. També ha destacat el fet que enguany “s’ha decidit fer coincidir els premis i la fira Seafood Barcelona, amb l’objectiu de donar visibilitat i importància al sector.”
El conseller s’ha mostrat molt satisfet que Barcelona pugui comptar amb “la fira més important del món pesquer” i ha assegurat que “la mostra és una gran oportunitat per convertir Barcelona en l’epicentre del mercat pesquer internacional”.
Pelegrí ha manifestat que amb aquesta fira s’ha aconseguit “el millor aparador de les potencialitats del sector pesquer català, que actualment genera 309M€ l’any”. També ha explicat que “s’està fent una gran aposta per l’aqüicultura amb una producció de 5M de tones i una recaptació de 13M € i ha assegurat que “Barcelona compta amb un dels índexs més alts en el trànsit d’exportacions i importacions de peix i marisc en el món.”
Pelegrí ha parlat també dels aspectes que s’han de treballar per afavorir el sector com ara “posar en relleu els beneficis de menjar peix i el caràcter especial de la pesca mediterrània.” En aquest sentit, ha fet referència a la política pesquera comuna i ha dit: “mentre el sud d’Europa viu amb i de la mar i és el principal consumidor de peix, el nord d’Europa és el gran legislador i legisla sense considerar la diversitat pesquera del continent.”
El conseller ha assegurat que el seu objectiu és treballar per ajudar el sector a créixer en un mercat global i cada vegada més competitiu, ajudant a les empreses perquè siguin viables i els seus productes siguin atractius per als consumidors, i s’ha mostrat convençut que aquest saló serà “un punt d’inflexió per a la indústria pesquera del nostre país i les seves empreses”.