R+D | 17/10/2012  RuralCat/IQS

Les microalgues poden revaloritzar les deixalles de la indústria oleica

L'empresa catalana IRIS presenta un nou biopolímer elaborat amb microalgues cultivades en les aigües residuals del procés de producció d'oli d'oliva

Detall del programa de la jornada

Detall del programa de la jornada "Microalgues i Indústria"

El que va començar com a aliment humà, en l’antiguitat, és avui considerat un component d’alt valor per a la indústria biotecnològica. Més enllà de ser responsables de la producció del cinquanta per cent de l’oxigen i de la fixació del cinquanta per cent del carboni al planeta, les microalgues podrien ser la biorefineria per al plàstic del futur. 

En el marc de la jornada “Microalgues i Indústria”, organitzada pel Grup Professional de Medi Ambient de l’Associació de Químics i Enginyers de l’Institut Químic de Sarrià (AIQS) el 18 d’octubre, l’empresa Innovació i Recerca Industrial i Sostenible SL (IRIS) presenta els seus últims avenços i desenvolupaments en matèria de bioplàstics i, en particular, dels bioplàstics elaborats amb microalgues cultivades en les aigües residuals del procés de producció d’oli d’oliva. 

Actualment IRIS lidera el projecte de recerca del Setè Marc Europeu conegut com “Oli-PHA” i destinat a revaloritzar les deixalles de la indústria oleica, mitjançant l’obtenció del polihidroxialcanoato o “PHA” a través del cultiu de microalgues i bacteris fotosintètics. La participació espanyola en aquesta investigació internacional és notòria, amb, a més d’IRIS, FC Tecnics i Alimentació Ecològica La Grana, ambdues empreses de la província de Barcelona.
 
La Dra. Elodie Bugnicourt, cap d’Ecomaterials de l’empresa de R+D amb seu al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels (Barcelona), insisteix en els avantatges de les microalgues: “La microalgues creixen molt més ràpid que els altres cultius arribant a una quantitat de biomassa aprofitable molt interessant”. Afegeix: “S’estan diversificant els usos de les microalgues i obrint així noves oportunitats de negoci ja que a més del biodièsel, s’ha descrit la possible extracció d’agents antimicrobians, carotens, fertilitzants, fibres, suplements alimentaris i additius cosmètics”.
 
El biopolímer procedent de les aigües residuals de l’oli d’oliva i de les microalgues té un potencial rellevant per a les indústries alimentària, l’embalatge i la cosmètica. La Dra. Bugnicourt destaca: “Amb només el 10% de les aigües residuals produïdes anualment a nivell mundial, s’estima que es podrien produir fins a 2.300 tones d’aquest tipus de biopolièsters, el polihidroxialcanoat o PHA”. A nivell mundial, la producció d’oli d’oliva genera al voltant de 30 bilions de litres d’aigües residuals a l’any, sent Espanya el productor número u. En conclusió, la Dra. Elodie Bugnicourt està convençuda que el bioplàstic OliPHA “permetrà evolucionar des de l’economia basada en el petroli com a matèria primera principal a una economia on la matèria primera sigui renovable i molt diversa ja que el potencial de biorefineria de les microalgues es troba entre camps molt amplis”.