PORCÍ | 18/10/2012  DAAM

Dues explotacions catalanes i una aragonesa es disputen el Porc d'Or de Diamant

Castella-la Manxa, Catalunya i Galícia competeixen pel màxim reconeixement en matèria de sanitat, benestar animal i medi ambient

Logotip POrc d'Or 2012

Logotip de l'edició d'aquest any

L'organització de la XIX Edició dels Premis Porc d'Or, promoguts per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de Pfizer Salut Animal i l'Associació Nacional de Porcicultura Científica (Anaporc), ha comunicat, després de les corresponents visites d'una comissió delegada del jurat, les granges seleccionades aquest any per optar als premis especials, el Porc d'Or en la seva màxima categoria, la de Diamant, així com al Premi Especial del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) a Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient.

 
Són candidates al Diamant enguany la Granja el Sas, de l'empresa Cincaporc, a Candasnos (Osca), que ja es va fer amb aquesta distinció el 2011; Castellets, de l'empresa Pinsos Sant Antoni, a Taradell (Barcelona), i La Vernera, de l'empresa Granges La Vernera SL, a la localitat de Sant Boi de Lluçanès (Barcelona). Les tres granges nominades acumulen mèrits suficients per aconseguir la cobejada estatueta.
 
Per a la concessió del màxim guardó, el Porc d'Or de Diamant, el jurat valora i analitza cada un dels criteris i índexs que componen el conjunt de resultats de les explotacions. Així mateix, té en compte la mida, equilibri i estabilitat de l'estructura demogràfica de l'explotació, així com criteris relacionats amb les mesures de bioseguretat, higièniques, sanitàries i de maneig, entre d'altres.
 
L'estatueta d'or amb Diamant es concedeix a l'explotació que, en conjunt, sigui considerada com la millor d'entre totes les nominades en qualsevol categoria.
 
Com cada any, Catalunya i Aragó són les comunitats que més nominacions han aconseguit als premis Porc d'Or. Concretament estan nominades 31 explotacions catalanes (tres més que el 2011), que acumulen 53 nominacions (vuit més que en la passada edició), mentre que les 18 aragoneses han aconseguit 27 candidatures. Pel que fa al Premi Especial del MAGRAMA a Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient, aquest any competeixen quatre granges. Es tracta de dues granges albacetenques, Granja Pequechín, a Chinchilla de Monteraragón, i Ingapor a Bonete, guanyadora del premi en l'anterior edició, ambdues pertanyents a l'empresa Afrivall - Vall Companys Group; una de Lleida, Agroebre, a Vilanova de la Sal i pertanyent a l'empresa Cincaporc; i una altra de Galícia, Pontecoirós, de la cooperativa Coren, a la localitat corunyesa de Coirós.
 
El Premi Especial del MAGRAMA a Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient neix el 2007 amb l'objectiu de reconèixer aquella explotació, d'entre les que concorren als premis Porc d'Or, que superi la legislació en els aspectes de seguretat, sanitat, impactes i benestar animal. Per això, les granges candidates hauran d'haver subministrat informació a la base de dades BDporc que permeti avaluar el grau de compliment de les polítiques nacionals i comunitàries vigents en matèria de benestar animal, sanitat animal i preservació del medi ambient.
 
D'altra banda, independentment de la categoria a la qual pertanyin les explotacions en funció del nombre de truges, i com en edicions anteriors, aquelles granges nominades amb major grau d'excel·lència podran optar també a un dels guardons més significatius, el Premi a la Màxima Productivitat Numèrica, que en l'última edició va anar a parar a Granja El Clos, a Barcelona.
 
El divendres 23 de novembre, durant la gala de lliurament de premis Porc d'Or, que aquest any tindrà lloc al Palau de Congressos de Madrid, es donarà a conèixer el nom de les granges guanyadores.
 
Cada any, els premis Porc d'Or es concedeixen entre les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc, atenent l'excel·lència assolida per els següents criteris productius: Nombre de garrins nascuts vius per part, Taxa de Parts i Productivitat Numèrica (nombre de garrins deslletats per truja i any). Les granges aspirants es classifiquen per la seva grandària, establint diferents categories en funció del nombre de truges en l'explotació (1a fins a 200 truges, 2a de 201 a 500; 3a de 501 a 1.000, 4a de 1.001 a 2.000 i 5a més de 2.001 truges).
 
Després de la recent posada en marxa del BDporc tècnic i econòmic, un cop s'hagin definits els criteris i índexs a valorar i es creïn grups de referència conforme les empreses s'incorporin a aquest, l'organització té la intenció d'instaurar en futures edicions un nou premi especial que reflecteixi la qualitat de la producció des del punt de vista tècnic i econòmic.
 
En aquesta edició, el nombre de granges analitzades ha estat de 657, amb una mitjana de 888 truges per granja i un total de 583.416 reproductores la qual cosa representa aproximadament el 26% del cens estatal.
 

Divuit anys de premis

 
L’IRTA va crear els Premis Porc d'Or el 1994 amb l'objectiu de reconèixer el treball d'aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç i la utilització de les millors tècniques de producció, són capaços de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d'aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí espanyol. Avui dia, en la seva XIX edició, els premis Porc d'Or no només estan consolidats, sinó que constitueixen tot un referent per a les empreses i granges de porcí espanyoles, que veuen en ells un reconeixement a l'excel·lència en el treball.
 
La gala de lliurament dels premis Porc d'Or és una cita ineludible que reuneix més de 650 persones entre ramaders de tot Espanya, empreses i personalitats lligades a aquest sector, així com a autoritats locals, autonòmiques i nacionals.
 

Pfizer Salut Animal i Anaporc 

 
Pfizer Salut Animal dóna suport als premis Porc d'Or des de l'any 2003 quan es va convertir en el coorganitzador dels guardons. El compromís de la companyia amb la indústria porcina es reflecteix en l'esforç inversor que aquesta realitza en R + D + i per posar a disposició del sector una extensa gamma de productes en les diferents àrees terapèutiques, en la seva àmplia oferta de serveis integrals al ramader i al veterinari, i en el seu suport a iniciatives que, com els premis Porc d'Or, estimulen la millora contínua i el creixement del sector productor de porcí a Espanya.
 
Aquest any els premis compten a més amb el suport com a coorganitzador, de l'Associació Nacional de Porcicultura Científica (Anaporc). Fundada el 1978 amb l'objectiu principal de promoure l'expansió de coneixements en tots els aspectes de la ciència i indústria porcina. Amb aquesta finalitat Anaporc fomenta l'establiment d'un nexe d'unió entre totes les persones dedicades a l'estudi i aplicació de tals coneixements en el desenvolupament integral de la porcicultura i les seves indústries derivades, així com en la divulgació i intercanvi dels coneixements referents a tots els camps de la producció, comercialització i industrialització porcina.