L'Agència de Salut Pública edita una nova piràmide de l'alimentació saludable
Només el 12 per cent de la població segueix les recomanacions de consumir cinc racions de fruita i/o verdura al dia
Nova piràmide de l'alimentació saludable
Una alimentació sana és la base per a un bon estat de salut. Cal menjar de manera variada i equilibrada, amb l'aportació de l’energia i tots els nutrients adequats a les necessitats de cada persona segons l'edat, el sexe, la talla i el seu nivell d’activitat física. A més de tenir en compte els aspectes nutritius dels aliments, és important seguir les normes correctes d'higiene a l'hora de transportar-los, preparar-los i conservar-los en l'àmbit domèstic per evitar possibles intoxicacions i infeccions alimentàries.
En la població general, la ingesta diària de cinc racions de fruita i/o verdura es considera un bon hàbit. Segons les darreres dades de l’Enquesta de salut de Catalunya, l’any 2011, l’11,4 per cent de la població general segueix aquesta recomanació (8,7 per cent dels homes i 14,1 per cent de les dones). Entre els menors, el percentatge es redueix a la meitat (6,5 per cent).
La piràmide de l’alimentació saludable, en la nova edició de 2012, és un instrument de divulgació que transforma els actuals coneixements científics sobre requeriments nutricionals i composició d’aliments en missatges pràctics, que pretenen facilitar a les persones una adequada selecció d’aliments. Aquesta proposta té en compte factors culturals, socials i econòmics del nostre entorn, i es basa en l’evidència científica que relaciona determinats patrons de consum alimentari, com la dieta mediterrània, amb una vida més saludable.
L’actualització d’aquesta piràmide s’ha fet a partir del treball de consens realitzat per un grup d’experts en nutrició, alimentació i educació sanitària. El model alimentari propi de la nostra regió es caracteritza per un consum abundant d’aliments d’origen vegetal (fruites, hortalisses, llegums, patates, pa, arròs, pasta, fruita seca i oli d’oliva), que s’acompanya de petites porcions de peix, carns magres, ous i làctics, i d’aigua per beure.
Les principals aportacions que incorpora la versió actualitzada de la piràmide de l’alimentació saludable són:
- La priorització de fruites i verdures, llegums i altres aliments rics en fibra a la base de la piràmide (com a base de l’alimentació).
- L’èmfasi en les varietats de cereals integrals (pa, pasta, arròs).
- La preferència pels làctics baixos en greix (desnatats i semidesnatats).
- La recomanació de dur a terme un estil de vida actiu, en el dia a dia i també en les activitats d’oci i lleure.
La recomanació d’incloure preferentment aliments frescos, locals i de temporada, així com promoure el menjar a taula i amb moderació, potenciant els aspectes convivencials.
Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable
El Departament de Salut promou una alimentació equilibrada com a mesura fonamental per millorar el rendiment físic i psíquic de la població mitjançant el Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS).
El PAAS, coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, té com a objectius principals desenvolupar accions informatives i educatives per tal de sensibilitzar la població sobre la necessitat d’adoptar hàbits de vida saludables mitjançant la pràctica regular d’activitat física i d’una alimentació saludable, així com promoure estratègies de cooperació i compromisos entre els diferents sectors implicats que facilitin la seva posada en marxa.
Des de que es va posar en marxa el 2005, el PAAS ha portat a terme o ha donat suport a més de 60 accions en els àmbits escolar, comunitari, sanitari i laboral, amb la participació d’altres departaments de la Generalitat, ajuntaments, ens locals, fundacions, centres universitaris i de recerca, indústria, entitats ciutadanes i institucions i altres recursos de la comunitat, que arriben al voltant de 700.000 persones.