Nova guia de pràctiques correctes d'higiene per al sector vitivinícola
El document esdevé un estàndard de referència tant per al sector com per a les persones que realitzen els controls oficials a Catalunya
Detall de la coberta de la guia
Aquesta guia s’estructura en dues parts ben diferenciades: la primera part està dedicada als programes de prerequisits i registres derivats, a més conté tots els plans voluntaris que configuren el sistema d’higiene en un celler –disseny higiènic, formació, bones pràctiques de manipulació, manteniment de locals i equipaments, pla de neteja, control de la traçabilitat–; la segona part conté l’anàlisi dels perills que hi podem trobar, els consegüents punts de control i les mesures correctores que ens permeten obtenir una producció de vi i cava més segura per al consum humà.
Els continguts de la guia han estat elaborats per l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) i el Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia d’Aliments (CeRPTA-UAB), amb la participació de l’Institut del Cava, PIMECAVA, l’Associació Catalana del Vi, l’Associació Catalana d’Enòlegs, l’Institut Agrícola, l’Associació de Viticultors del Penedès, la Unió Vinícola de les Comarques de Tarragona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i els sindicats agraris JARC i ASAJA.
El reconeixement oficial de les guies de pràctiques correctes d’higiene (GPCH) per part de l'Administració i el fet que les empreses s'hi acullin voluntàriament comporta l'adopció d'un compromís mutu i d'un llenguatge comú entre empreses i l’Administració. Són elements de coordinació, cooperació i col·laboració publicoprivats per assolir un objectiu comú: garantir la seguretat dels aliments. No oblidem que el reconeixement d'una GPCH compromet tant a les empreses com a l'Administració, a uns a implantar-la i als altres a valorar-ne l'ús adequat com a part del procés d'avaluació de les autoritats competents.