La VI Setmana Bio per l’alimentació ecològica comença demà amb 250 activitats arreu de tot el territori
La Setmana Bio, que es celebrarà del 20 al 28 d’octubre arreu de Catalunya, inclou un ampli programa d’activitats per tot el territori català, amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població.
La Setmana Bio oferirà un programa d’activitats amb xerrades, tastos de productes, activitats infantils, visites guiades a explotacions, menús especials i molt més
Demà comença una nova edició de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, que tindrà lloc del 20 al 28 d’octubre i comptarà amb unes 250 activitats que es desenvoluparan arreu de Catalunya promogudes pels agents del sector mateix. Així ho ha anunciat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a la presentació d’aquest esdeveniment, coorganitzat pel Departament d’Agricultura i l’Associació Vida Sana, dedicada a promoure l’agricultura biològica i l’alimentació sana.
En el decurs de la seva intervenció, la consellera ha destacat “la importància de millorar la connexió local entre producció, transformació i consum, i promoure la proximitat dins del sector ecològic per valoritzar la nostra pagesia, beneficiar-nos d’aquestes produccions en el territori i que el consumidor apreciï el producte ecològic català i l’obtingui en un mercat de proximitat.”
La Setmana Bio, que enguany arriba a la sisena edició, presenta un programa d’activitats amb xerrades divulgatives i tècniques, tastos de productes, activitats infantils, visites guiades a explotacions, menús especials en restaurants i altres propostes adreçades a fer conèixer de primera mà a totes les persones interessades què és la producció i el producte ecològics i quines són les seves particularitats i beneficis.
Tots els productors agrícoles, ramaders o elaboradors de productes ecològics que participen al programa oferiran una visita a seves les finques o empreses ecològiques on els participants tindran l’oportunitat de mostrar i explicar la seva feina i instal·lacions, oferir tastos i venda directa dels productes a tots els assistents.
La Setmana Bio a l’escola també s’apropa als centres educatius catalans amb l’objectiu de donar a conèixer la producció agrària i l’alimentació ecològiques en l’entorn educatiu, tant a l’alumnat com a les famílies, mitjançant un programa d’activitats específiques. Al llarg de la setmana també es lliuraran els guardons del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica. L’objectiu d'aquest guardó és reconèixer i incentivar la realització de projectes i línies de treball dels centres educatius de Catalunya destinats a promoure el coneixement de l’agricultura i l’alimentació ecològiques i especialment dels seus valors socials, econòmics i ambientals, tant entre el propi alumnat del centre com també cap al conjunt de la comunitat educativa i el seu entorn.
Poden optar al premi tots els centres educatius d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, formació professional, educació especial i llar d’infants de Catalunya, que hagin desenvolupat al llarg del present curs escolar un projecte o una experiència pedagògica relacionats amb la producció agrària o l’alimentació ecològiques.
La Setmana Bio compta també amb la implicació dels departaments d’Ensenyament i de Territori i Sostenibilitat, i de la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).
La producció Bio a Catalunya des de diferents angles
A l’acte de presentació de la Setmana Bio hi ha participat Dolores Raigón, catedràtica i investigadora de la Universitat Politècnica de València especialitzada en aliments ecològics i la presidenta de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica, que ha parlat sobre la qualitat dels aliments ecològics i el paper d’aquest sistema de producció en la nostra societat.
Posteriorment, s’ha dut a terme una taula rodona, moderada per la periodista especialitzada en temes de nutrició Núria Coll, que ha comptat, a més de Raigón, amb un productor de vinya i vi ecològic, el director comercial d’una empresa distribuïdora de productes eco, una professora de l’institut guanyador del premi Escola, Alimentació i Agricultura Ecològica el 2017.
Les experiències d’aquestes quatre persones en els àmbits de la producció, comercialització, educació i divulgació de la producció ecològica, i també l’àmbit de la gastronomia, representat per Núria Coll, han servit per reflectir les cinc famílies d’activitats que conformen el programa de la Setmana Bio: visites a operadors ecològics, activitats comercials, activitats de divulgació, restauració i gastronomia, i la Setmana Bio a l’Escola. Totes són propostes que volen connectar la producció amb el consumidor i promoure la proximitat dins el factor ecològic.