TUBERICULTURA | 30/10/2012  RuralCat/SINC

Una nova tècnica amb rizobacteris afavoreix el cultiu de la tòfona negra

El bacteri "Pseudomonas fluorescents" té efectes beneficiosos en la colonització de la tòfona negra sobre arrels de pi i es podria utilitzar en la tubericultura

Tòfona negra. Font: DAAM

Tòfona negra. Font: DAAM

Investigadors de la ETSE de Forests de la Universitat Politècnica de Madrid han constatat una millora en la taxa de colonització de la tòfona negra en les arrels de pi blanc després d'inocular plàntules d'aquest amb una soca del rizobacteri Pseudomonas fluorescens combinada amb tòfona negra. Aquesta tècnica es podria estendre a espècies forestals específicament productores de tòfona negra, com l'alzina, el roure, l'avellaner i altres, el que podria millorar la seva producció.

La inoculació de fongs micorízics i rizobacteris (fongs i bacteris que viuen en simbiosi amb les arrels de les plantes) en planta forestal, es pot utilitzar com a tècnica per millorar la qualitat morfològica i fisiològica de les pròpies plantes, especialment amb l'objectiu de regenerar zones semiàrides o degradades.
 
En alguns casos, aquesta tècnica pot permetre la reintroducció de determinats fongs micorízics d'interès en aquestes àrees. A més, alguns rizobacteris denominats "Bacteris Facilitadors de la micorizació" (MHB) poden millorar l'establiment i funcionament de la simbiosi entre la planta hoste i el fong micorízic.
 

Un fong molt preuat

És indiscutible que la tòfona negra (Tuber melanosporum) és el fong micorízic amb major valor ecològic, econòmic i social en l'àmbit rural. Per això els investigadors del Grup d'Economia i Sostenibilitat del Medi Natural de la ETSE de Forests de la UPM han estudiat l'efecte de determinats bacteris en tubericultura. En concret, han inoculat sobre plàntules de pi blanc un cep del rizobacteri Pseudomonas fluorescens combinat amb la tòfona negra, i han estudiat els seus efectes morfofisiològics sobre aquestes plàntules.
 
El que han observat és que, en condicions de sòls amb pH inadequat per al creixement i desenvolupament de l'esmentat fong, el bacteri P. fluorescens millora la taxa de colonització de la tòfona negra en les arrels del pi.
 
En general, els pins no acostumen a produir el preuat fong però les seves arrels si poden formar simbiosi amb ell, per això, aquests resultats podrien ser prometedors per a la seva aplicació en tubericultura.

Dominguez, J. A., Martin, A.; Anriquez, A.; Albanesi, A. The combined effects of Pseudomonas fluorescens and Tuber melanosporum on the quality of Pinus halepensis seedlings. MYCORRHIZA, 22 (6) :429-436; 10.1007/s00572-011-0420-0 AUG 2012