EcoSostenibleWine torna a Vilafranca del Penedès
Experts es reuneixen el proper 6 de novembre per debatre sobre els sistemes de producció sostenibles i ecològics en la vitivinicultura
Imatge d'una conferència de l'EcoSostenibleWine 2010. Font: DAAM.
El sector vitivinícola internacional torna a donar-se cita per debatre i valorar conceptes tan importants i de gran valor per al futur del sector com són sostenibilitat i ecologia en pro de la protecció del medi ambient. El proper 6 de novembre es reunirà a Vilafranca del Penedès en el marc de l’EcoSostenibleWine.
En aquesta tercera edició es reflexionarà sobre els sistemes de producció existents que tenen com a objectiu la protecció de l'entorn i valorar si són realment sostenibles des d'un punt de vista integral, ja que sovint, aquests sistemes no tenen en compte els nous reptes ambientals com són el canvi climàtic i emissions de CO2, l'energia, escassetat d'aigua, etc.
L'objectiu d'EcoSostenibleWine 2012 és debatre l'adaptació dels actuals sistemes de producció ecològica a l'escenari que planteja el canvi climàtic, especialment pel que fa a l'adaptació i la sostenibilitat de la vinya i el vi en un futur immediat. Un tema de gran interès pel sector vitivinícola i també pel consumidor.
Durant aquesta jornada reconeguts professionals en producció i recerca de vins i caves, elaborats sota criteris de sostenibilitat, exposaran les pautes i els mecanismes existents per a l'adaptació de la sostenibilitat a la vinya i el vi, valorant les possibilitats futures de crear una nova categoria de vins, els ecològics-sostenibles.
Aquesta edició ve precedida per l'èxit de la celebració de la jornada EcoSostenibleWine l'any 2010, on més de 500 persones van participar, avalant l'èxit de la convocatòria, atès l’ interès que suscita el tema.
EcoSostenibleWine és un fòrum de debat de referència de la vitivinicultura sostenible i ecològica per a la resta del món i converteixen el Penedès i a Catalunya en pioners en aquest debat. Alguns dels consells i pràctiques sostenibles que es van comunicar des de l’EcoSostenibleWine 2010 van ser la millora de la utilització d'energies renovables, la implantació de tècniques per racionalitzar l'ús de l'aigua, la seva reutilització al celler, el càlcul de la petjada de carboni o les conseqüències de la sostenibilitat en la producció, comercialització, promoció, territori, etc.
EcoSostenibleWine 2012 està organitzat l’Associació Vinícola Catalana, l’Institut del Cava i VIMAC (Fundació Vinya, Medi Ambient i Consumidors) i amb la col·laboració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, l'INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) i l'Associació Catalana d'Enòlegs.