Teresa Jordà demana dignificar “el paper de la dona en el món rural” durant la jornada en el marc del Dia Internacional de la Dona Rural
Aquesta efemèride es celebra el 15 d’octubre arreu del món, i té com a objectiu retre homenatge i reconèixer el paper cabdal de les dones en l’agricultura, la ramaderia, l’emprenedoria rural, i la fixació de la població en el territori.
L'acte va tenir lloc ahir a la Seu Vella de Lleida davant d'unes 200 persones
La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Teresa Jordà, acompanyada de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, i del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, va presidir ahir a la Seu Vella de Lleida, l’acte institucional en motiu del Dia Internacional de la Dona Rural.
Aquesta efeméride es celebra el 15 d’octubre arreu del món, i té com a objectiu retre homenatge i reconèixer el paper cabdal de les dones en l’agricultura, la ramaderia, l’emprenedoria rural, i la fixació de la població en el territori. És per això, que el Departament se suma, un any més, a aquesta commemoració amb una jornada en què es debat sobre el paper de la dona en el relleu generacional com a element clau per a revertir la dinàmica demogràfica en les zones rurals i de cara als sectors agrari i agroalimentari.
Així, en el decurs de la seva intervenció, la consellera Teresa Jordà, que ha tingut un record i reconeixement a les conselleres Dolors Bassa i Meritxell Serret, i a la seva tasca en pro de posar en valor el paper de la dona arreu, també en el món rural, ha volgut donar visibilitat a la important contribució de les dones a la millora econòmica, empresarial, social, i cultural de les àrees rurals. Teresa Jordà ha fet una crida a “dignificar el paper de la dona en el món rural i amb ella l’ofici i fer del món rural, un espai amb qualitat de vida que aporta qualitat de vida al conjunt del territori i del país”.
Jordà ha posat de manifest que s’identifica noves tendències a escala mundial en relació a l’emergència d’una generació de nova pagesia: persones joves o no tan joves que decideixen, per voluntat propia, incorporar-se al sector agrari. “En aquesta evolució destaca la rellevància que pren el paper de les dones: formen part de la nova generació de persones que es posen al capdavant d’explotacions agràries familiars o no amb actituds i aptituds empresarials innovadores i molt orientades als nous mercats emergents. I així emergeixen alhora noves maneres de fer les coses: innovació, cobrir tot el procés productiu (producció, transformació del producte i venda)..., l’autonomia de gestió com a element clau per a la viabilitat de la pagesia, l’economia verda, i la prestació de serveis són nínxols d’oportunitat per als joves”, ha afirmat.
La consellera ha afegit que “l’autonomia de gestió la traslladen també a les seves vides volent trencar amb l’estereotip de pagesia solitària, i també amb el tòpic de duresa; busquen espais personals, professionalització, noves maneres de treballar, treball en equip (cooperatives o entre diverses famílies), donen valor afegir al producte que fan, tenen més consciència mediambiental, creuen i posen en valor el comerç de proximitat”.
Teresa Jordà també ha incidit en què “la crisi ha donat la darrera empenta a algunes d’aquestes persones, però al darrere hi ha també un canvi de paradigma, lligat a una nova manera d’entendre la vida que passa per un canvi de model agrícola en què la terra no sigui un objecte purament d’explotació perquè multinacionals o grans cadenes de distribució guanyin diners sinó que sigui un territori viu que permeti una producció de proximitat”.