Un estudi revela que la variabilitat genètica dels porcs és major del que es pensava
Un estudi elaborat per investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat de Barcelona (UB) ha descobert que l¿espècie porcina és molt més variable del que es creia, principalment en el cas del porc ibèric.
Font: MEC
L¿estudi, publicat en el número de decembre de la revista Genetics, revela que la variabilitat genètica del gen FABP4, és deu cops superior a la trobada a l¿espècie humana i semblant a la de les espècies silvestres, no domesticades. Aquest gen és el causant de la quantitat de grassa que diposita l¿animal. Tanmateix, el grup d¿investigadors ha descobert que el porc ibèric és l'espècie més variable, ja que conté gairebé la meitat de la variabilitat genètica que caracteritza el gen FABP4 en tota l¿espècie. Aquest resultat és inesperat, donat que el porc ibèric és una espècie força minoritària en relació al conjunt de la raça porcina. A més, la majoria d'estudis genètics realitzats fins a la data havien trobat una relació entre l'origen geogràfic de la raça i la variabilitat genètica. Per exemple, n'hi ha alguns que apunten que les races asiàtiques tendeixen a ser més semblants entre si que les races europees. El treball dels investigadors del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB i del Departament de Genètica de la UB ha demostrat el contrari en el cas del gen FABP4, i que algunes variants del porc ibèric són similars a les trobades en races asiàtiques.
Objectius del treball científic
L¿estudi pretenia conèixer de quina manera ha afectat el procés de domesticació d¿aquests animals, iniciat fa entre 7.000 i 10.000 anys, a la variabilitat genètica. La hipòtesi inicial dels investigadors era que les espècies domèstiques mostren menys variabilitat que els seus avantpassats salvatges. A més, conèixer la variabilitat genètica és fonamental per establir programes de conservació, ja que, segons la FAO, hi ha diversos milers de races d'animals domèstics en perill d'extinció. Aquest estudi és dels primers que analitza en profunditat la variabilitat en un gen porcí, incloent tant races domèstiques com el senglar. Així mateix, els resultats de l¿estudi mostren la importància de mantenir el patrimoni genètic del porc ibèric.