ALIMENTACIÓ | 09/11/2012  RuralCat/AECOC

Un centenar d'empreses col·laboren contra el malbaratament d'aliments

L'Associació Espanyola de Fabricants i Distribuïdors (AECOC) lidera aquesta campanya pionera a Europa

Els representants de les entitats i empreses col·laboradores. Font: AECOC

Els representants de les entitats i empreses col·laboradores. Font: AECOC

Cada any un terç dels aliments produïts al món per consum humà, més de 1.300 milions de tones, no arriben al consumidor final. El malbaratament alimentari s'ha convertit en un problema global que demana respostes concretes. Conscient d'això, l'Associació Espanyola de Fabricants i Distribuïdors (AECOC) lidera una campanya pionera a Europa per intentar frenar aquesta problemàtica. Per primera vegada, un centenar d'empreses i associacions relacionades amb el sector alimentari han subscrit un acord de col·laboració per reduir el malbaratament alimentari. Un acord que compta amb el suport de l'Administració pública i de la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL). 

A principis de 2012, el Consell Directiu de AECOC va aprovar el desenvolupament d'un projecte destinat a involucrar tota la cadena de valor (sector primari, indústria, distribució), Administració Pública i Banc d'Aliments en la recerca de solucions a aquest problema global. El projecte persegueix reduir el malbaratament mitjançant la prevenció i l'impuls de pràctiques d'eficiència i aprofitar més l'excedent mitjançant l'optimització. 

Les empreses signants es comprometen a impulsar en les seves organitzacions un decàleg de bones pràctiques per reduir el malbaratament alimentari. AECOC, per la seva banda, es compromet a realitzar seguiment de les iniciatives desenvolupades en el marc del projecte i coordinar les dues comissions de treball que es crearan en el marc de la iniciativa. AECOC signarà, al seu torn, un acord de col·laboració amb la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments per incrementar el volum d'aliments lliurats als bancs d'aliments, professionalitzar el procés de captació i gestió del producte una vegada que entra en els canals de redistribució i establir sistemes de mesura que permetin quantificar el veritable impacte del projecte. 
 

Massa menjar a les escombraries 

Les llars llencen anualment 2,9 milions d'aliments a les escombraries. Ni tan sols la crisi ha aconseguit pal·liar les conseqüències d'aquesta manca de sensibilitat alimentària i l’Estat es mou en la mitjana de rebuig alimentari dels països industrialitzats. El rebuig per càpita entre els consumidors és de 95-115 quilos anuals a Europa i Amèrica del Nord, mentre que a l'Àfrica subsahariana i a l'Àsia meridional i el Sud-est asiàtic es llencen només entre 6-11 quilos per persona. 
 
En aquests moments, a Espanya viuen 9 milions de persones en situació de pobresa, persones que per menjar depenen, en bona mesura, dels Bancs d'Aliments. A nivell europeu, el país ocupa el primer lloc en activitat de Bancs d'Aliments. Espanya compta amb 54 bancs d'aliments que mouen 104 milions de quilos a l'any. 
 

Informació relacionada