I+D | 13/11/2012  RuralCat/Iris

Bio-Board desenvoluparà un embalatge derivat dels residus alimentaris

El projecte europeu està liderat, des del Parc Mediterrani de la Tecnologia (UPC), per una empresa catalana

El consorcio Bio-Junta en una reunión en el Parque Mediterráneo de la Tecnología (UPC), en Castelldefels (Barcelona)

El consorcio Bio-Junta en una reunión en el Parque Mediterráneo de la Tecnología (UPC), en Castelldefels (Barcelona)

Cada any es fabriquen prop de set milions de tones de paper estucat, cartolina i cartró arreu del món. El material de revestiment més comú és el petroquímic basat en el polietilè (PE). Actualment, la pressió de les esferes política i legislativa i també per part dels consumidors per reduir la dependència dels plàstics a base de combustibles fòssils i produir solucions amigables amb el medi ambient, planteja un gran repte per als fabricants d’envasos i de sistemes d’embalatge. Davant de la cerca de materials alternatius respectuosos amb el medi ambient tant en el procés de fabricació com un cop acabat el seu cicle de vida, s’ha posat en marxa el projecte d’investigació Bio-Board, amb la finalitat d’oferir una solució sostenible d’embalatge amb un rendiment molt similar al dels plàstics convencionals.

L’empresa catalana Iris ha llançat aquest mes de novembre, a les seves instal·lacions al Parc Mediterrani de la Tecnologia (UPC) de Castelldefels, el projecte europeu Bio-Board per al desenvolupament d’un sistema de recobriment a mida basat en la matèria prima renovable derivada de residus agroalimentaris. Bio-Board produirà materials d’embalatge de la extrusió de recobriment de paper, cartrolina i cartró. El material de base per al recobriment consistirà en formulacions innovadores basades en proteïnes tals com el sèrum de la llet i els residus procedents de la patata. Avui encara entre el 40 i el 50% dels 50 milions de tones de sèrum de llet produït anualment a Europa es desaprofita, en gran part com a subproducte procedent de la producció de formatge. S’estima que prop de 65.000 tones de proteïna seca de suc de fruita i 140.000 tones de polpa seca de patata estan avui disponibles per a noves valoritzacions a la UE cada any.

El projecte Bio-Board es basa en investigacions anteriors que rebel·len que el recobriment de proteïna de sèrum pot proporcionar capes de plàstic biodegradable que poden substituir als recobriments de plàstic actuals als envasos multicapa i millorar-ne la reciclabilitat, mitjançant la separació de les fraccions individuals dels envasos multicapa.
 

Projecte Europeu de R+D Liderat des de Catalunya

L’empresa catalana Iris, dedicada a l’enginyeria avançada i a solucions de R+D, coordina el projecte internacional, en què 13 altres empreses i centres d’investigació de 10 països europeus també en prenen part: Lleters de Catalunya Llet Nostra (Espanya), Universitat de Pisa i Lucense (Itàlia), Cluster Plastechnics i TUBA (Eslovènia), Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung y Meierei-Genossens eG (Alemanya), Tetrapak (Suècia), Gascogne Laminates (França), Food Machinery Company (Regne Unit), l’Associació de la Indústria d’Aliments d’Àustria i la Unió d’Industrials Lactis, Carnis, Aliments i Productors de Turquia.
 
En finalitzar el projecte, Lleters de Catalunya espera poder provar els envasos procedents dels materials d’embalatge Bio-Board, fets a TetraPak, incloent el nou recobriment derivat de la proteïna del sèrum de la llet.
 
Quant al paper dels tres executors de la investigació, Fraunhofer IVV desenvoluparà la formulació de recobriment, o processarà el paper recobert i cartró a escala de laboratorio i piloto. La Universitat de Pisa caracteritzarà la convertibilitat del material i els aspectes mediambientals. Finalment Iris, a més de coordinar el projecte posarà a prova la idoneitat del material com a envàs per aliments i donarà suport a l’ampliació de l’escalat de la tecnologia que permetrà la validació de Bio-Board amb els socis industrials.
El consorcio de Bio-Board abraça el subministrament i la cadena de valor de la nova solució d’embalatge i compta amb 6 associacions, 3 PIMEs i 2 grans empreses. El projecte de tres anys permetrà dotar de major competitivitat el sector dels envasos a nivell europeu.
 

Informació relacionada