Èxit de la tercera trobada Ecovoc en què participa l'Escola Agrària de Manresa
Els dos participants de l'Escola Agrària de Manresa fan una valoració positiva de les tres jornades de treball conjunt al municipi anglès de Forest Row
La tercera trobada del projecte europeu Ecovoc: formació inicial en produccions hortícola i fructícola ecològiques, va tenir lloc al municipi anglès de Forest Row, en les fèrtils terres del sud-est d’Anglaterra. Com a socis del projecte, hi van assistir dos professors de l’Escola Agrària de Manresa, a més de representants de centres de formació agrària francès, neerlandès, hongarès i l’amfitrió, anglès.
Integrat al programa de formació contínua Leonardo da Vinci, el projecte Ecovoc té l’objectiu de compartir metodologies pedagògiques i ajudar la universitat hongaresa Szent Istvan i el seu Centre d’Innovació en Recerca i Educació (GAK), que el lideren, a iniciar una formació professional en horta i fructicultura ecològiques al país magiar.
Les dues primeres trobades a Hongria i els Països Baixos, entre la tardor de 2011 i la primavera de 2012, van permetre definir els objectius i les responsabilitats de cadascú en el projecte i compartir metodologies pedagògiques a fi d’elaborar-ne una de les eines bàsiques, un Manual d’incorporació a l’agricultura ecològica en produccions hortícola i fructícola. També van posar les bases per a la creació d’una base de dades d’empreses de pràctiques a l’estranger destinada als estudiants dels centres associats al projecte.
Aquesta tercera trobada, a la tardor de 2012, acollida per l’Escola Agrícola Biodinàmica de l’Emerson College, ha servit per entrar en detall en els capítols del manual redactats pels diferents socis. Els fructuosos debats al respecte han posat de manifest la riquesa de les aportacions proposades i han permès assolir una important homogeneïtat de criteris. La trobada també ha permès estudiar en detall el currículum formatiu elaborat pels col·legues hongaresos i planificar l’activitat de cara als pròxims mesos: edició del manual i realització de cursos d’experimentació pedagògica, a càrrec en cada cas d’un dels socis del projecte amb la supervisió d’un altre soci.
Visites a diferents iniciatives biodinàmiques
Les reunions de treball es van completar amb unes visites a diferents iniciatives biodinàmiques de la regió. Dues van ser a explotacions familiars, la finca hortícola de Cherry Gardens, amb botiga pròpia, i el celler de Sedlescombe que, també en venda directa, ofereix vins, sidres i sucs de fruita de producció pròpia. Però la visita més impactant va ser sens dubte a la Tablehurst Farm, una granja col·lectiva biodinàmica de 200 hectàrees on treballen una vintena de persones, que integra les produccions vegetals (horta i pomeres) amb una àmplia activitat ramadera: vaques, ovelles, porcs i aviram. A més de la botiga pròpia –on ofereixen alhora carn, pans, hortalisses, lactis i aliments de llarga conservació-, la granja ven la seva producció segons el sistema de la Comunity Supported Agriculture (Agricultura amb Suport Comunitari), en què els consumidors compren els productes a l’avançada, cosa que contribueix a l’estabilitat de l’activitat agrària i assoleix un alt grau d’implicació amb aquesta activitat. La presència d’aquesta granja, i també la dels centres de formació Waldorf Steiner de l’Emerson College i de l’escola Michael Hall, fan de Forest Row un indret sens dubte molt singular.
La pròxima trobada del projecte Ecovoc tindrà lloc el març de 2013 a Manresa, amb l’Escola Agrària com a amfitriona.