INDÚSTRIA AGROALIMENTACIÓ | 15/11/2012  RuralCat/DAAM

Guanyadors i finalistes dels PITA 2012

Celler Domenys i Secció de Crèdit, Agropequària Mas Bes, SL i Pere Muxí Rubio seran els guardonats amb els premis, cadascun dotat amb 6.000 euros

Els PITA 2012

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, ha publicat la Resolució AAM/2497, de 21 d’octubre, per la qual es fa pública la concessió del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) en la seva convocatòria de l’any 2012. El guardó distingeix les empreses agràries i les agroindústries que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a la millora de la competitivitat i sostenibilitat. Enguany, consta de tres categories: en primer lloc les agroindústries de primera transformació, conservació i subministrament de productes i serveis; en segon lloc les empreses agràries que han incorporat alguna innovació significativa en els processos de producció i gestió; i en tercer lloc els joves emprenedors que innoven, ja sigui des de l'agroindústria o des de l'empresa agrària.

 

Els guanyadors de la dotzena edició

 

En la modalitat a l’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari, dotat amb la quantitat de 6.000 euros, a Celler Domenys i Secció de Crèdit, SCCL, de Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès) per la implementació de les noves tecnologies en la gestió integral de les vinyes dels seus cooperativistes, tant tècnica com administrativament, tot emmarcat en un model de gestió global mitjançant l’especialització dels diferents cellers que integren Celler Domenys.
 
En la modalitat a l’empresa agrària, per la implantació d’innovacions dins del procés productiu, dotat amb la quantitat de 6.000 euros, a Agropequària Mas Bes, SL, de Salitja-Vilobí d’Onyar (la Selva) per la implementació d’innovacions en tota l’explotació lletera orientada a la millora tècnica, econòmica, de qualitat i seguretat alimentaria des del maneig i la informatització de la sala de munyir fins a l’aprofitament de les dejeccions ramaderes per a l’obtenció de biogàs passant per la projecció de tot el sistema d’explotació de manera docent mitjançant visites programades d’escoles.
 
En la modalitat al/la jove/a emprenedor/a innovador/a per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/a emprenedor/a innovador/a dotat amb la quantitat de 6.000 euros, a Pere Muxí Rubio de Cal Rosal (Berguedà) per l’esperit emprenedor i innovador orientat a formar-se en tubericultura amb l’objectiu final de fer realitat, partint de zero, la creació d’una empresa de producció de tòfona negra, tancant el cercle del producte des del seu cultiu fins a la seva comercialització tant a nivell nacional com per a l’exportació.
 

Les candidatures finalistes

 

En la modalitat a l’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari, dotat ambla quantitat de 2.000 euros, a Frigorífics Costa Brava de Riudellots de la Selva (la Selva) per la introducció d’una nova tecnologia consistent en l’automatització del procés de rentat, desinfecció, assecat i subministrament de caixes d’embalatge a la sala d’especejament, incorporant un sistema de comprovació higiènica mitjançant visió artificial de les caixes examinant els diferents punts de cada caixa que surt del túnel de rentat, i rebutjant les que no tenen el nivell de qualitat higiènica requerit.
 
En la modalitat a l’empresa agrària, per la implantació d’innovacions dins del procés productiu, dotat amb la quantitat de 2.000 euros, a Ribero SAT, de Gerb (Noguera) per la innovació que comporta a una empresa de producció de cereals i farratges la incorporació d’una nova línia de d’alimentació destinada a mascotes amb una presentació dels productes orientada als diferents rosegadors i amb un disseny, de les diferents gammes de producte acabat que comercialitzen, atractiu i original al que incorporen diferents herbes medicinals en funció dels seus destinataris.
 
En la modalitat al/la jove/a emprenedor/a innovador/a per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/a emprenedor/a innovador/a dotat amb la quantitat de 2.000 euros, a Basili Masclans Roselló, de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) per l’esperit emprenedor i innovador orientat a formar-se amb l’objectiu final de fer realitat el projecte d’incorporar a l’empresa familiar agrària una planta de quarta gamma per al processat de verdures ecològiques, des de la seva producció al camp, passant per la seva preparació, tallat, rentat, assecat i envasat del producte en cru fins el consumidor.
 

Trajectòria dels premis PITA

 

Els premis PITA, que amb aquesta convocatòria arriben a la dotzena edició, van néixer l'any 2001 amb l'objectiu d'incentivar la innovació tecnològica del sector agroalimentari que ha de ser capaç de donar resposta a les demandes de la nostra societat que vol productes de qualitat, segurs i produïts d'una manera respectuosa amb el medi ambient i el benestar animal.
 
Amb els anys es va veure la necessitat de distingir els diversos tipus d'innovació dins el sector i l'any 2005 es van crear dues modalitats, una per agroindústries i l'altra per empreses agràries. Com que el sector segueix evolucionant, el DAAM ha decidit crear una tercera categoria destinada específicament a joves emprenedors, en la convocatòria del 2012.
 
Les 35 candidatures presentades per aquesta edició han estat valorades per un jurat constituït per un comitè d'experts: dos representants del món universitari, dos representants de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), quatre representants del DAAM i el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, com a president.