MEDI NATURAL | 16/11/2012  DAAM

Científics europeus es reuneixen a Poblet per analitzar com adaptar els boscos mediterranis

El Bosc de Poblet i les muntanyes de Prades són un dels 10 estudis de cas que el projecte Motive té per treure conclusions concretes i aplicades

Fotografia dels participants a la trobada. Font: DAAM

Científics i gestors de diferents països de la Unió Europea s’han reunit, primer a Barcelona i posteriorment al monestir de Poblet, per tractar la problemàtica que afecta els boscos amb el progressiu increment dels efectes del canvi climàtic.

En el marc del projecte MOTIVE (Models for Adaptive Forest Management-Modelització de la gestió forestal adaptativa), finançat per la Comissió Europea, aquest grup de treball analitza les millors opcions disponibles perquè els boscos encaixin millor les noves condiciones climàtiques: sequeres estiuenques més persistents, temperatures elevades i fenòmens extrems més freqüents.

El Bosc de Poblet i les muntanyes de Prades són un dels 10 estudis de cas que el projecte té per treure conclusions concretes i aplicades. Així, l’organització va considerar primordial realitzar aquesta visita per conèixer de primera mà els impactes, ja visibles, en els boscos.
 
Entre les conclusions més rellevants que s’extrauen d’aquest projecte que finalitzarà el pròxim abril de 2013 és que, mentre a l’Europa central la suavització de les temperatures comportarà un increment en la producció de fusta, a la regió mediterrània els problemes s’accentuaran fins a l’extrem de comprometre algunes masses forestals tal i com les coneixem actualment. Els incendis de grans proporcions i les mortalitats massives per sequeres, cada vegada més estructurals, està portant a determinats sistemes naturals a situacions límit.
 
Marcus Linder, coordinador del projecte de l’Institut Forestal Europeu (EFI), detalla que “encara que tots els sistemes es veuran afectats pels canvis, sense cap mena de dubte és en l’àmbit mediterrani on els experts veuen propers canvis més profunds”.