I+D | 19/11/2012  RuralCat/CTM

Treva reutilitzarà els nutrients d'aigües residuals o contaminades per a l'agricultura o la jardineria

Aquest nou projecte del CTM desenvoluparà nous sistemes d'eliminació de nitrogen i fòsfor d'aquestes aigües

Representants del projecte Treva. Font: CTM

Representants del projecte Treva. Font: CTM

El projecte Treva (Tecnologies per a la recuperació i valortizació de nutrients en el cicle de l’aigua) és una iniciativa en la qual participa l’Àrea de Tecnologia Ambiental de la Fundació CTM Centre Tecnològic, que forma part de TECNIO, la xarxa que potencia la transferència tecnològica i la innovació empresarial a Catalunya. El seu objectiu és desenvolupar nous sistemes d’eliminació de nitrogen i fòsfor d’aigües residuals o contaminades per recuperar-los en formes que puguin aprofitar-se per a l’agricultura o la jardineria, ja sigui de forma directa o després de ser tractats.   

El projecte abordarà dues problemàtiques ambientals relacionades amb el cicle dels nutrients. En primer lloc, solucionar de manera eficient l’eliminació dels nutrients de l’aigua residual per a minimitzar la seva alliberació en el medi natural i solucionar el problema de la contaminació de nitrats en l’aigua subterrània, desenvolupant tecnologies per a la obtenció d’aigua potable a partir d’aquesta. En segon lloc, reduir el problema d’escassetat de recursos naturals a partir de la reutilització d’aquests nutrients eliminats de l’aigua subterrània i residual com a fertilitzants en l’agricultura i la jardineria. 

Aquest doble objectiu posiciona el projecte i els sistemes a desenvolupar en una situació privilegiada respecte a les tecnologies competidores, abordant dues problemàtiques al mateix temps. El nou sistema pretén optimitzar el procés tècnic, ambiental i econòmic, gràcies a la incorporació de criteris ambientals, de costos, operatius del sistema i la validació constant de l’usuari final dels productes fertilitzants. 
 
El projecte Treva tindrà una durada de dos anys, un pressupost total de 750.415,89 €, i estarà cofinançat per ACCIÓ i els Fons Europeus FEDER. Els socis del projecte són les empreses Inagua, ABM Group, Bioma i Moix.