ACSA publica un nou informe de les zoonosis alimentàries i de la resistència antimicrobiana
Les malalties de transmissió alimentària representen una part important dels brots de malaltia declarats. Des de 2006 s'observa una clara tendència a la baixa
Portada de l'informe 2008-2010
Aquest document és el segon d'una sèrie que se centra en aquelles zoonosis en què la via de transmissió alimentària és la més important o significativa i recopila íntegrament les dades provinents del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) –amb referència a les zoonosis en animals vius de producció i en pinsos, així com la incidència en la fauna silvestre– i del Departament de Salut (DS) –que aporta les dades de les zoonosis en escorxadors, en productes alimentaris i en persones–; a més, compara aquestes dades –sempre que hi hagi aquesta informació– amb les dades de l’Estat espanyol –que recull les de les diferents comunitats autònomes– i les dades de la UE –que engloba les dels diferents EM.
Campilobàcter és en aquest moment la causa més freqüent de gastroenteritis en éssers humans, mantenint-se estable. Les dades de prevalença de campilobàcter a explotacions ramaderes també es troben estables i no han disminuït en la mateixa proporció que salmonel·la, tot i que s’esperava que les mesures d’higiene i prevenció aplicades tinguessin també efecte sobre campilobàcter. L’espècie de campilobàcter més freqüent en humana és Campylobacter jejuni.
L’any 2008 es van declarar 7.122 casos d’enteritis de les quals el 47,6 per cent van ser degudes a campilobàcter, l’any 2009 la proporció va ser del 45,47 per cent (3.578 casos de campilobàcter d’un total de 7.869 enteritis) i l’any 2010 va ser del 46,6 per cent (2.926 campilobàcters de 6.282 enteritis).
La salmonel·losi és la segona zoonosi en nombre de casos en medicina humana. Des de l’any 2004, s’observa una disminució important en el nombre de casos de salmonel·la, que s’han reduït gairebé un 50 per cent, i sobretot l’any 2010 (1.693 casos notificats al 2010 respecte a 3.790 casos notificats al 2004), fet que coincideix amb la disminució significativa de la prevalença de salmonel·losis zoonòtiques en explotacions avícoles; és per això que resultaria plausible considerar que la disminució de casos de salmonel·la en humans està associada amb aquesta reducció de la prevalença en explotacions.
Listeria monocytogenes és un patogen molt important perquè tot i mostrar un nombre de notificacions baix donen lloc a malalties greus amb un percentatge de mortalitat que pot arribar a ser elevat i, a més, la principal via de transmissió de Listeriaés la via alimentària.
Cal dir, però, que l'encefalopatia espongiforme bovina (la malaltia de les vaques boges) no es tracta en aquest document perquè es va fer en un altre document de la sèrie de vigilància i control de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA).