RURALCAT | 29/10/2018  Ruralcat

L’apartat de Dades Agrometeorològiques és l’espai més visitat del portal RuralCat

La secció d'Agrometeorologia del portal, que ofereix la predicció del temps per estacions, informació de plagues, dades i models agrometeorològics, ha rebut més de 30.000 visites úniques en el que portem d’any.

L’agrometeorologia és una eina de gran utilitat del sector agroalimentari

L’agrometeorologia és una eina de gran utilitat del sector agroalimentari

L’espai de Dades Agrometeorològiques de RuralCat ha rebut 30.425 visites des del mes de gener fins a principis d’octubre d’enguany, el que representa el 2,5% del total de les pàgines visitades durant aquest període, essent l’espai més visitat del portal. Dins d’aquest apartat, la secció d’estacions meteorològiques és el que acumula majors visitants. Aquestes xifres indiquen l’interès que genera aquest tipus d’informació per part de l’usuari del portal.

A l’espai de Dades agrometeorològiques es poden observar els valors obtinguts a partir de les mesures de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que gestiona el Servei Meteorològic de Catalunya, formada per 230 estacions de tot Catalunya. A través d’un mapa i un cercador per estacions i municipis, es poden visualitzar de forma gràfica diverses variables d’interès per al sector com els Graus-Dia, les Hores-Fred, la temperatura, el vent, la possibilitat de precipitació, i el grau d’humitat i humectació. L’eina de Graus-Dia serveix de complement per conèixer com influeix la temperatura actual i l’evolució temporal que necessita una planta o plaga per propagar-se, mentre que Hores-Fred utilitza la temperatura actual i la seva evolució temporal per establir les necessitats de diverses plantes per poder florir adequadament.

A l’apartat de Models agrometeorològics els usuaris poden utilitzar els diversos models de plagues i malalties per controlar-ne l'afectació en els cultius a partir de les dades agrometeorològiques actuals. 

La secció de Predicció meteorològica engloba el conjunt d’eines que ajuden al desenvolupament de l’agricultura a través de la consulta de les prediccions del temps i de les dades i models agrometeorològics realitzats a partir de la informació facilitada pel Servei Meteorològic de Catalunya.  Aquesta secció inclou les prediccions del temps amb dades com la temperatura màxima i mínima i el risc de tempesta i calamarsa, les prediccions i avisos del risc de baixes temperatures per comarques i les prediccions i avisos del risc de calamarsa. 

L’agrometeorologia és una eina de gran utilitat del sector agroalimentari, ja que facilita que els agricultors puguin extreure el màxim rendiment de les seves explotacions i reduir el risc causat per un clima desfavorable. La informació meteorològica permet planificar els cultius i l’aplicació de fertilitzants, gestionar el reg o determinar la selecció del conreu o el millor moment per a la sembra, entre d’altres utilitats. Des de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) s’estima que la predicció meteorològica pot reduir fins a un 10% les exigències d’aigua en els cultius sense afectar el seu rendiment i fer augmentar la producció d’aliments.