FERTILITZACIÓ | 30/10/2018  Ruralcat

A partir del mes de novembre entra en vigor l’obligació d’aplicar purins amb sistemes alternatius al ventall

El proper 1 de novembre les empreses de serveis que apliquin purí ja no ho podran fer mitjançant el sistema de ventall i hauran d’utilitzar alternatives com ara els tubs penjants o els injectors.

L’objectiu de la nova normativa és millorar la dosificació i la distribució de l’aplicació dels purins

L’objectiu de la nova normativa és millorar la dosificació i la distribució de l’aplicació dels purins

D’acord amb la normativa de condicionalitat (Reial Decret RD 980/2017 i Ordre DUN ARP/9/2018), a partir del proper 1 de novembre les empreses de serveis no podran aplicar purí mitjançant ventall als conreus agrícoles. El seu incompliment pot suposar una reducció dels ajuts de la PAC a percebre.

La previsió de cara a l’any 2019 és que els particulars amb cisternes de més de 15  no puguin aplicar amb ventall a partir del novembre de 2019, mentre que la resta de casos seria a partir del febrer de 2021.

L’objectiu de la nova normativa és millorar la dosificació i la distribució de l’aplicació dels purins mitjançant sistemes que permetin una elevada uniformitat i un bon ajustament a la dosi desitjada, com ara els aplicadors amb mànegues o tubs penjants, o el injectors. Una altra de les finalitats és reduir les pèrdues de nitrogen amoniacal cap a l’atmosfera i alhora minimitzar substancialment les males olors que es puguin ocasionar arran de l’aplicació. D’aquesta manera, s’aconsegueix un millor aprofitament dels nutrients i una optimització en la gestió del purí.