I+D | 20/11/2012  RuralCat

Es crea una associació europea per a la innovació en fruites y hortalisses

L'Associació Europea per a la Innovació (AEI) presentarà a la Comissió els projectes de recerca i innovació per al vuitè programa marc 2014-2020

verdures patt daam

La comissió de recerca i innovació de l’Assemblea de les Regions Europees hortofructícoles (AREFLH) ha anunciat la decisió de crear una Associació Europea per a la Innovació (AEI) en els temes de fruita i hortalissa. Tant l’AREFLH com l’European Fresh Produce Association (FRESHFEL) seran les responsables del projecte que associarà centres de recerca, d’experimentació i transferència, i organitzacions representatives del sector (tant de la producció com de la comercialització), de manera que permeti posicionar aquesta cadena de valor a l‘‘European Innovation Partnership Agriculture Productivity and Sustainability’.

 
Aquesta iniciativa entronca amb l’objectiu establert per l’European Fruit Research Institutes Network (EUFRIN) d’elaborar una agenda estratègica per la recerca i innovació per a la producció de fruites, amb el propòsit d’establir els objectius per als que realitzar la recerca i la investigació per la cadena de valor de la fruita. D’altra banda, l’AREFLH serà l’encarregada d’establir l’agenda estratègica per al sector d’hortalisses.
 
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) coordina la comissió de recerca de l’AREFLH i forma part de la Junta d’EUFRIN, entitat que ha celebrat el seu 20è aniversari amb l’organització del Simposi EUFRIN: “Recerca al servei de la fructicultura europea: 20 anys de networking dels instituts de recerca europeus en fructicultura”, aprofitant el marc de la fira Interpoma (Bolzano, Itàlia), el passat divendres, 16 de novembre.
 
Atesa la voluntat de la Unió Europea (UE) de promoure una política d’innovació que permeti transferir als usuaris finals els resultats de la recerca bàsica i aplicada, l’objectiu d’aquesta nova associació consistirà a presentar a la Comissió els projectes de recerca i innovació per al vuitè programa marc 2014-2020.
 
Els temes proposats per l’AEI són els següents:
  • Producció sostenible i agro-ecologia: sistemes de producció sostenibles, reducció de l’ús dels pesticides, minimització dels residus.
  • Accés als mercats (adaptació dels productes als mercats: nous sectors, nous productes).
 
L’AREFLH va participar ahir, 19 de novembre, en la conferència “The EIP on Agricultural Productivity and Sustainability - Priorities and Delivery Mechanisms”, celebrada a Brussel•les, i que ha servit de marc per a posar en marxa oficialment la nova AEI de fruites i hortalisses.