El projecte europeu Star Tree posa en valor els productes forestals no fustaners
El projecte comença aquest novembre; està coordinat per EFIMED i finançat per la Comissió Europea; i compta amb socis de Finlàndia, Turquia, Letònia, Eslovènia, Alemanya, Itàlia, Àustria, Espanya, Portugal, Regne Unit, Romania
Star Tree és un projecte que reuneix les principals organitzacions de recerca i les PIME de treball especialitzats en Productes Forestals No Fustaners (PFNF) al llarg de tot Europa per assegurar i accelerar la transferència de la investigació i les innovacions als mercats. Té com objectiu proporcionar una millor comprensió, coneixement, orientació i eines per donar suport a les parts interessades en l’optimització de la gestió dels arbres d’ús múltiple i el desenvolupament d’enfocaments innovadors per incrementar les possibilitats de comercialització i la rendibilitat dels PFNF per a una economia rural més competitiva. El projecte té una durada de quatre anys.
Representants de cada un dels 24 socis assistiran a la reunió d’inici del projecte i visitaran els productors catalans de tòfones a Baronia de Rialb i Tàrrega. Durant els dos dies, podran conèixer el projecte Gustum, un projecte de cooperació interterritorial que té com a objectiu fomentar el desenvolupament rural a través de la promoció dels productes agroalimentaris de qualitat que es produeixen al territori i de la seva sinergia amb la restauració, el turisme i el comerç, és a dir, la promoció del producte local i del territori que el produeix.
Els socis d’arreu d’Europa tindran també l’oportunitat de visitar dos exemples de petites empreses catalanes que treballen en PFNF. Es realitzarà una presentació de les activitats que es duen a terme en el municipi de Baronia de Rialb en relació a la promoció de la tòfona, lligant amb activitats turístiques i gastronòmiques, a càrrec de Pere Prat (Alcalde de Baronia de Rialb i President del Consell Comarcal de la Noguera).
Es visitarà l’explotació de la Masia Massanés i la Masia Perdigués per la producció de tòfona negra (Tuber melanosporum) i es buscaran tòfones amb gossos ensinistrats, a Baronia de Rialb, a càrrec de Carlos Colinas i Christinne Fischer, investigadors del CTFC, i de Josep M. Vilella i Eugeni Inglavaga, propietaris de les explotacions.
També es visitarà l’empresa Laumont SL, a Tàrrega, especialitzada en la comercialització de bolets i tòfones,i es presentarà als socis del projecte la Federació Espanyola d’empresaris de bolets i trufes (FETRUSE).
Més informació: robert.mavsar@efi.int