Catalunya se'n duu 23 estatuetes dels Premis Porc d'Or
Granja Castellets, de Taradell (Barcelona), es fa amb el màxim guardó, el Porc d'Or amb Diamant
Catalunya, amb un total de 16 granges premiades, vuit més que en l’edició anterior, ha encapçalat un any més la llista de premiats de la XIX edició dels Premis Porc d’Or, amb 23 estatuetes (18 el 2011), set d’or, vuit de plata i vuit de bronze. D’aquestes, 19 han anat a parar a la demarcació de Barcelona, dues a la de Lleida, i les altres dues a la de Girona.
Un total de 77 explotacions de porcí de tot l’Estat optaven als premis Porc d’Or en aquesta edició, resultant Aragó la segona comunitat autònoma en el rànquing, amb vuit granges i onze estatuetes (sis d’or, tres de plata i dos de bronze). A major distància, Castella i Lleó amb sis distincions, La Rioja amb dues i, finalment, Galícia, Navarra i València amb una estatueta cadascuna.
D’altra banda, el Premi Especial “Porc d’Or a la Màxima Productivitat” ha viatjat enguany fins a Osca, concretament a Candasnos, per a recaure en la Granja El Sas, de l’empresa Cincaporc, distingida el 2011 amb el Porc d´Or amb Diamant. Aquesta explotació, amb una mitjana de 33,26 garrins deslletats per truja productiva i any, ha establert un nou rècord de productivitat numèrica en la història d’aquests premis.
Finalment, el Premi Especial del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient” ha estat compartit, per primer cop en la història dels premis, per dues granges: Pechequín S.L., de l’empresa Afrivall-Vall Companys Grup, a Chinchilla de Montearagón (Albacete), i Ponte Coirós, de la cooperativa Coren, a Coirós (A Corunya). Ambdues granges, amb 2.500 reproductores, estan totalment adaptades a la normativa de Benestar Animal (RD 1135), d’obligat compliment a partir de l’1 de gener de 2013.
Segons els organitzadors, “la decisió no ha resultat fàcil, motiu pel qual finalment el jurat ha decidit distingir les dues granges com a referents en l’esforç i compromís amb la sanitat, el medi ambient i el benestar animal, liderant les dues la carrera contrarellotge que ha suposat per a les explotacions de l’Estat adaptar-se a la nova i exigent normativa comunitària en matèria de benestar animal que entra en vigor el proper any”.
Granja Castellets, gran protagonista de la nit
El sopar de gala amb motiu de l’entrega de premis, celebrat aquesta nit de divendres al Palau de Congressos de Madrid, ha comptat amb més de 500 assistents, entre professionals del sector i autoritats, entre les quals el director general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri, Carlos Cabanas, del director general de Sanitat de la Producció Agrària també del Ministeri, Valentín Almansa, del director general d’Agricultura i Ramaderia del DAAM, Miquel Molins, del director general de l’IRTA, empresa organitzadora de l’acte, del president d’Anaporc, Mateo del Pozo, i del director general de Pfizer Salud Animal, Félix Hernáez, entitats aquestes dues últimes coorganitzadores dels premis.
La Granja Castellets, de l’empresa Pinsos Sant Antoni S.A., a la localitat barcelonina de Taradell, veterana en aquests premis, s’ha endut el “Porc d’Or amb Diamant”, màxim guardó, que ja va aconseguir el 2009 i 2010.
Per a la concessió d’aquest premi, el jurat, format per experts de reconegut prestigi en producció porcina, ha valorat i analitzat cadascun dels criteris i índexs que composen el conjunt de resultats de l’explotació, tenint en compte, a més, la mida, l’equilibri i l’estabilitat de l’estructura demogràfica de l’explotació, l’evolució de l’explotació, el benestar animal, les condicions medi ambientals, la higiene, la planificació i la gestió de les activitats de la granja, entre altres factors.
Una nit memorable per als responsables de Granja Castellets, una explotació inicialment de cercle tancat amb 180 mares i 900 porcs d’engreix, que el 2001 canvià la seva orientació productiva passant a ser una explotació de producció de garrins amb 560 reproductores i 30 truges de recria. En l’opinió del jurat, “l’explotació té un excel·lent nivell productiu i d’instal·lacions, des del punt de vista tant mediambiental com sanitari, a més d’un excel•lent nivell de maneig, així com en el conjunt dels criteris tècnics analitzats”.
A més del Porc d’Or amb Diamant, la Granja Castellets ha rebut un Or per Productivitat Numèrica –garrins deslletats per truja productiva i any- i una Plata pel criteri Nascuts Vius –mitjana de garrins nascuts vius per part-.
És la cinquena vegada, en les 19 edicions de los Premis Porc D´Or, que la demarcació de Barcelona guanya el de Diamant, essent la darrera vegada el 2010.
Divuit anys de reconeixement a l’excel·lència
L’IRTA va crear els Premis Porc d’Or l’any 1994 amb l’objectiu de reconèixer el treball d’aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç, i a la utilització de les millors tècniques de producció, són capaces de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d’aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí de l'Estat.
Avui dia, en la seva XIX edició, els premis Porc d´Or, no només estan consolidats sinó que constitueixen tot un referent per a les empreses i granges de porcí, que veuen en ells un reconeixement a l’excel·lència en el treball.
La gala d’entrega dels premis Porc d´Or és una cita ineludible que reuneix cada any ramaders de tot l’Estat, empreses i personalitats lligades a aquest sector, així com autoritats locals, autonòmiques i estatals.
Pfizer Salud Animal i Anaporc com a coorganitzadors
Pfizer Salud Animal dóna suport als premis Porc d’Or des de l’any 2003, quan en va esdevenir coorganitzador. El compromís de la companyia amb la indústria porcina es reflecteix en l’esforç inversor que realitza en R+D+i per a posar a disposició del sector una extensa gamma de productes en les diferents àrees terapèutiques, en la seva àmplia oferta de serveis integrals al ramader i al veterinari, i en el seu suport a iniciatives que, com aquests premis, estimulen la millora contínua i el creixement del sector productor de porcí de l’Estat.
Aquest any, els premis compten, a més, amb el suport com a coorganitzador, d’Anaporc, fundada el 1978 amb l’objectiu principal de promoure l’expansió del coneixement en tots els aspectes de la ciència i la indústria porcina. Amb aquesta finalitat, Anaporc fomenta l’establiment d’un nexe d’unió entre totes les persones dedicades a l’estudi i l’aplicació de tals coneixements en el desenvolupament integral de la porcinocultura i de les seves indústries derivades, així com en la divulgació i l’intercanvi dels coneixements referents a tots els camps de la producció, comercialització i industrialització porcina.