MEDI AMBIENT | 17/03/2010  MARM

Josep Puxeu analitza els reptes de l'agricultura i ramaderia a Brussel·les

El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu ha analitzat els principals reptes de futur de l'agricultura i la ramaderia a la jornada "Economia i Polítiques Alimentàries vs. Canvi Climàtic", dins les activitats del Tercer Fòrum sobre el Futur de l'Agricultura 2010, en la que ha intervingut el comissari europeu per al Medi Ambient, Janez Potocnik.

Josep Puxeu, secretari d´Estat de Medi Rural i Aigua

Josep Puxeu, secretari d´Estat de Medi Rural i Aigua. Font: MARM.

 

Els reptes més importants són la seguretat de l'alimentació global en qualitat i salubritat, la disponibilitat i la mitigació de la seva adaptació al canvi climàtic.
Per fer front a aquests tres reptes, el secretari d'Estat ha assenyalat que l'agricultura i la ramaderia necessiten i mereixen un suport comunitari fort més enllà de 2013, que els permeti continuar produint més aliments sans i de qualitat, acomodant-se a unes condicions climàtiques diferents i amb un menor impacte ambiental.
En aquest sentit, Puxeu ha destacat que les mesures ja comencen a donar els seus fruits, amb una reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle del 20 per cent en els últims 20 anys.
Entre les propostes destaquen la consideració del canvi climàtic com un dels nous reptes denominats i la seva dotació, a través dels fons comunitaris, tant en la Revisió Mèdica com en el Pla Europeu de Recuperació Econòmica (PERE).
Tanmateix, el secretari d´Estat ha remarcat la necessitat d'ampliar els coneixements sobre els efectes del canvi climàtic en l'agricultura i ramaderia, en els seus cultius, varietats, alternatives i sistemes de protecció i reg.
El plafó en el qual ha participat el secretari d'Estat, ha estat moderat per l'anterior Comissari d'Agricultura, Franz Fischler. També hi han participat Reimer Böge, del Comitè pressupostari del Parlament Europeu i Paolo De Castro, President del comitè d'Agricultura i Desenvolupament rural del Parlament Europeu.