El seminari tècnic ‘Recerca en viticultura’ exposa els resultats dels darrers treballs d’investigació en viticultura
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP, Carmel Mòdol, va presentar el passat dijous dia 8 el Seminari “Matins d’innovació: recerca en viticultura”, organitzat pel Servei d’Innovació Agroalimentària, en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica.
Moment del seminari
El seminari tècnic va tenir lloc a l’Escola Agrària de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, a Sant Sadurní d’Anoia, amb l’assistència de més de 100 persones. Va començar amb l’exposició de les línies de recerca per part dels centres d’investigació i universitats catalanes, en relació a la viticultura. En aquesta primera part, moderada pel subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària del DARP, Jaume Sió, van participar representants de l’INCAVI, de l’IRTA, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), de la Universitat de Lleida (UdL) i del Centre Tecnològic del Vi (VITEC).
Seguidament es va donar pas a la participació dels representants de sindicats, organitzacions professionals i empreses del sector, els quals van exposar les principals necessitats per part del sector en l’àmbit de la recerca i la transferència de coneixement. En aquesta segona part de la jornada, moderada per la subdirectora general d’Agricultura del DARP, Neus Ferrete, van participar Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), el Clúster Vitivinícola Català (INNOVI), el Celler Gramona, el Celler Herència Altés i el Celler Espelt Viticultors.
A continuació va tenir lloc un debat, amb la participació dels assistents al seminari, durant el qual es van recollir les necessitats, reptes i oportunitats de millora identificats pel sector en els àmbits de la innovació, la recerca i la transferència tecnològica. Finalment, el director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Salvador Puig, va cloure el seminari.
L’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, situada a Espiells (Sant Sadurní d’Anoia), dins d’una comarca clarament vitícola i en el municipi bressol del cava, celebra enguany els seus 30 anys de funcionament, convertida en tot un referent en la formació professional dins del sector vitícola. Els seus plans de formació desenvolupats en una estreta col·laboració escola-empresa, a través de convenis de pràctiques dels alumnes a les empreses, constitueixen una eina clau per a la inserció laboral i el creixement econòmic.
Els “Matins d’innovació agroalimentària” són un espai de trobada entre diferents agents de sectors concrets, amb la finalitat de conèixer, orientar i definir activitats de recerca, d’innovació i de transferència de coneixement. Els Matins d’Innovació compleixen enguany el seu 10è aniversari i, precisament, al 2008 en la seva segona edició, els matins van estar dedicats a la viticultura. Durant aquests anys s’han realitzat 23 seminaris de Matins d’Innovació de temàtiques variades com olivera i fruita seca, viticultura, horticultura, porcí, fruita dolça, reg, oli, sector lacti, gastronomia industrial, ramaderia ecològica, o apicultura , entre altres.