FORMACIÓ | 05/12/2012  RuralCat/DAAM

Alta participació a la jornada "Fertilització i espècies herbàcies en pastures"

Pierre-Vincent Protin, especialista en prats i pastures d'Arvalis-Institut du végétal (França) i Miquel Pujol, especialista en cultius herbacis, van respondre a les nombroses preguntes de més de 60 agricultors, tècnics i estudiants de diferents comarques de Catalunya

Imatge del programa de la  jornada. Font: DAAM

Imatge del programa de la jornada. Font: DAAM

Quin és el moment òptim per fer les primeres aportacions d’adob en pastures i prats? Quines dosis? Què aporten les dejeccions ramaderes que s’hi apliquen i quin és el millor maneig d’aquests productes? Com afecten totes aquestes aportacions l’equilibri d’espècies vegetals en la parcel·la? Quines espècies poden ser més interessants de promoure en cada cas? Quines espècies és millor escollir quan cal sembrar o resembrar? I com s’adapta cadascuna als diferents climes i sòls? 
 
Un ample ventall de qüestions sobre el maneig de les pastures i prats a les quals van aportar les seves respostes i el seu extens coneixement els ponents que van participar en la Jornada Tècnica sobre Fertilització i Espècies Herbàcies en Pastures que va tenir lloc el passat 28 de novembre de 2012 a la Vall de Bianya (Garrotxa). 
 
Pierre-Vincent Protin, especialista en prats i pastures d’Arvalis-Institut du végétal (França), va comentar, basant-se en les nombroses dades i coneixement de què disposen, els aspectes més relacionats amb la fertilització de les parcel·les, i va donar a conèixer diferents eines d’ajuda a la decisió que, malgrat que han estat desenvolupades pel conjunt de l’Estat francès, poden ser també d’utilitat en les condicions sudpirinenques i d’altres zones de casa nostra amb aquests cultius. 
 
En Miquel Pujol, professor jubilat de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB) i especialista en cultius herbacis, va fer un complet repàs de les espècies més importants que les pastures i els prats de casa nostra poden contenir, l’adaptació de cadascuna a les diferents condicions de sòl, clima i maneig, i la seva importància i aportacions a l’alimentació dels animals. 
 
Les persones assistents, més de 60 agricultors, tècnics i estudiants de diferents comarques de Catalunya, van mostrar un alt interès envers les matèries exposades i van participar-hi fent nombroses preguntes als ponents tant durant el temps d’exposició com en el descans i al final de la jornada. 
 
La jornada s’emmarca en les activitats que es desenvolupen en els plans per a la millora de la fertilització agrària a les comarques gironines, al Vallès i a Osona, en què participen l’IRTA de Mas Badia, el DAAM, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el consorci SIGMA des de fa diversos anys.