NOU CONCEPTE ALIMENTARI | 18/03/2010  AlimenCat

Ferran Adrià "deconstrueix" el menjar d´hospital

La Fundació Sociosanitària de Manresa ha informat que el xef Ferran Adrià ha presentat a l'Hospital Sant Andreu de Manresa (Barcelona) un nou tipus de menjar triturat que respecta els sabors i aromes dels aliments, inclosos plats tradicionals com l'escudella catalana, per a pacients que no poden mastegar.

F. Adrià

Ferran Adrià treballant amb el seu equip. Font: Maribel Ruíz de Erenchun

El resultat ha estat aplicar als plats triturats la "deconstrucció" que el cuiner del Bulli va crear el 1994: cuinar, triturar, muntar, emplatar i guarnir. El cuiner ha expressat la seva emoció després de constatar l'èxit del projecte, del qual es beneficien el 50 per cent dels pacients d'aquest centre hospitalari, ja que permet degustar noves textures i gaudir de plats nutricionalment tan complets com el pollastre amb samfaina, la truita de patates o l'arròs a la cassola.

El projecte està impulsat per la Fundació Sociosanitària Manresa i la Fundació Alicia, que promou Adrià i el cardiòleg Valentí Fuster, i que està destinada a promoure hàbits d'alimentació saludables.

La Fundació Alicia

El nom de la fundació neix de la fusió d' "alimentació" i "ciència", i va ser creada per la Generalitat de Catalunya y Caixa Manresa. Ferran Adrià és membre de la junta directiva i el cardiòleg Valentí Fuster n'és l'assessor.

Els programes d´ investigació d´Alicia se centren en donar "resposta a persones amb alimentació restringida o especial", per exemple, pacients amb diabetis, fenilcetonúria o fibrosi quística. Però també treballa en menjadors escolars i en la formació per a restauradors sobre al·lèrgies alimentàries.