Un recobriment comestible que mata la bactèria E. Coli
Uns investigadors han millorat una capa comestible per a fruites fresques i vegetals, capacitant-la ara per a matar més del 50 per cent de les bactèries d'E. Coli que es puguin trobar en un aliment, mentre que també contribueix a ressaltar el seu sabor i proporciona vitamines, minerals i antioxidants.
Tara McHugh amb els revestiments comestibles. Foto: USDA
Compost per puré de poma i oli d'orenga, que actua com agent antibacterià natural, aquest recobriment resulta prometedor, a la vista de les demostracions efectuades en laboratori, com una alternativa potent i de llarga durada als processos convencionals de rentat. Així ho afirma l'equip de científics del projecte, format per investigadors del Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA), i per Maria A. Rojas Grau i Olga Martín Belloso, de la Universitat de Lleida. L'estudi sorgeix en un moment en el qual existeix una creixent preocupació dels experts sobre la qüestió que algunes tècniques de neteja alimentària poden no ser eficaces per destruir a la E. Coli. "Tots els mètodes de neteja ajuden en un cert grau, però els nostres nous recobriments poden proporcionar un mètode concentrat, de més durada, per a la destrucció dels bacteris", explica la investigadora principal Tara H. McHugh, química especialitzada en aliments del Servei de Recerca Agrícola de l'USDA, a Albany, Califòrnia. Com que les pel·lícules es fan amb puré de fruites o de vegetals, també proporcionen beneficis addicionals per a la salut, com per exemple vitamines, minerals i antioxidants. Els científics saben de l'activitat antimicrobiana dels olis essencials derivats de plantes, des de fa temps, però McHugh diu que el seu grup és el primer en incorporar-los a un embolcall comestible fet a força de vegetals i fruites amb el propòsit de millorar la seguretat de l'aliment embolicat. Fa tres anys, ella i els seus associats van desenvolupar un recobriment comestible similar per a aliments, però sense les propietats antimicrobianes. Els nous embolcalls antimicrobians no s'han provat encara en productes frescos. En l'estudi actual només es van provar pel que fa a la seva capacitat de matar a l'E. Coli O157: H7, una varietat potencialment mortífera del bacteri Escherichia coli comú. Però les proves amb altres patogens propagats a través dels aliments, incloent la Salmonel·la, estan sent ja efectuades, o planejades per a dates futures. Si aquests tests continuen corroborant els bons resultats obtinguts fins ara, els embolcalls podrien entrar en el mercat en un any o dos. La coberta antibacteriana podria ser utilitzada pels productors d'articles alimentaris en forma de spray o d'immersió per a fruites i vegetals frescos. Informació complementària a Healthfinder.