MÓN RURAL | 20/12/2012  Ruralcat

200 pimes beneficiàries dels ajuts Leader implanten polítiques de RSE

Gairebé el 76% de les empreses consideren que fer-ho ha contribuït a millorar la seva organització de manera notable

Petites i mitjanes empreses dels 13 territoris rurals de Catalunya que integren els Grups d’Acció Local han implantat polítiques de Responsabilitat Social Empresarial (RSE) dins de la seva organització, en el marc del programa “Gestió Sostenible Rural” d’acompanyament a les empreses beneficiàries d’ajuts Leader del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2007-2013, que impulsa el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya.

 
El projecte, inspirat en una metodologia desenvolupada a la Garrotxa durant la passada Iniciativa Comunitària Leader Plus, té com a objectiu fomentar la sostenibilitat de les organitzacions del medi rural com a fórmula estratègica per a garantir el desenvolupament equilibrat dels territoris.
 
Al llarg de les tres darreres convocatòries d’ajuts del PDR, tècnics especialitzats en RSE dels 13 territoris catalans han assessorat individualment a aquestes 200 empreses en la implantació d’un pla de millora en l’àmbit econòmic, ambiental i social de la seva gestió. La major part de les actuacions fan referència a la implantació de sistemes de gestió avançats (planificació estratègica, sistemes de qualitat, processos d’innovació...), a l’anàlisi dels impactes ambientals de l’activitat i a la implantació de mesures correctores, i a la satisfacció dels grups d’interès (millora de les condicions sociolaborals dels treballadors, aplicació de polítiques de conciliació, anàlisi de la satisfacció del client, a la compra responsable...).
 

Màxima nota al procés d’implantació

 
Prop del 70% d’aquestes empreses han valorat amb la màxima qualificació possible el procés d’acompanyament rebut per part dels tècnics de RSE dels Grups d’Acció Local i  un 93% han assegurat que recomanarien a una altra organització participar en el programa, segons els resultats de l’enquesta de valoració realitzada a una mostra de 55 organitzacions. Gairebé un 76% de les empreses consideren que la implantació de polítiques de RSE ha contribuït a millorar la seva organització de manera notable i un 80% es mostra convençuda que mantenir les accions i maneres de treball desenvolupades a través del pla de millora proposat pels tècnics els serà molt útil per a afrontar els reptes futurs. Els enquestats destaquen especialment els processos de planificació estratègica i de màrqueting; l’anàlisi dels impactes ambientals i l’adopció de polítiques d’estalvi energètic i/o d’aigua; i la cooperació i l’establiment de sinergies generada amb altres empreses del sector o del territori. D’altra banda, un 60% dels promotors qualifica d’excel·lent el nivell d’adaptació de les eines que els han facilitat els tècnics de RSE a la realitat i a la dimensió de les seves organitzacions, mentre que un 25% li atorga un notable.
 
Quant a la figura del tècnic acompanyant de Responsabilitat Social Empresarial, un 83% dels enquestats qualifica d’entre notable (20%) i excel·lent (73%) la qualitat de l’assessorament rebut, nota que es repeteix quan se’ls pregunta sobre la freqüència i la idoneïtat dels horaris de les visites. Un 60% els atorga un excel·lent i un 29%, un notable.