A continuació us oferim les conclusions i un resum del més destacat del 1r Congrés Rural Smart Grids a Barcelona, on van participar més de 170 professionals vinculats a activitats en el món rural, energètic i medi ambiental
Avui en dia el consum d’energia comporta un cost econòmic cada vegada més elevat i, en l’entorn rural, molts veuen en les Smart Grids una oportunitat per millorar els marges de productivitat i beneficis, contribuir a la sostenibilitat ambiental i, fins i tot, fer negoci o progressar en el camí cap a l’autosuficiència. És per això, i per l’interès social que generen, que el Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, l’Institut Català d’Energia, la Fundació del Món Rural i Localret han publicat les conclusions del 1r Congrés Rural Smart Grids, que van organitzar a Barcelona i on van participar més de 170 professionals vinculats a activitats en el món rural, energètic i medi ambiental.
Què són les Smart Grids i quin paper poden jugar al medi rural?
Smart Grid és un terme anglès que pot traduir-se per “Xarxa de distribució d'energia elèctrica intel·ligent" i fa referència a les xarxes que utilitzen la tecnologia informàtica per optimitzar la producció i la distribució d'electricitat per tal d'equilibrar millor l'oferta i la demanda entre productors i consumidors.
En un mercat on el consumidor també pot ser productor gràcies a les energies renovables i on es camina cap liberalització del sector energètic, les Rural Smart Grids permetran un millor ús de la xarxa a nivell local, analitzant les franges horàries de més consum i triant les opcions energètiques o les tarifes més adequades.
Darrera del desenvolupament de les smart grids hi ha l’objectiu de tendir cap a un model energètic amb més productors d’energia fent xarxa i en el que els consumidors siguin més actius. En aquest model, la interconnexió i la bidireccionalitat en el flux energètic són imprescindibles. Per això les tecnologies han d’estar a disposició, però també s’han d’adaptar el marc regulador i social.
No és casualitat que en el congrés celebrat a Barcelona el protagonista fos el medi rural, i especialment el sector agrari i forestal, perquè són escenaris i actors principals de la generació d’energia a través de fonts renovables (fotovoltaica, eòlica, biomassa, biogàs, etc.) i en la transformació i transport cap a centres de consum. Ells hauran de participar activament en la implementació per aconseguir el màxim retorn pel territori i no ser només un substrat on fixar les infraestructures.
No hi ha una única manera de desenvolupar el nou model
El desenvolupament de les smart grids està molt condicionat per les especificitats territorials i la distribució de la població i l’activitat econòmica. El seu disseny ha de respondre i preveure les necessitats i potencialitats, però també calcular l’impacte en el medi i el paisatge. S’han de valorar adequadament els riscos i els costos a mig i llarg termini de la seva implantació. Aquest criteri ha d’estar en equilibri amb la necessitat de fer inversions en tecnologies amb llarg recorregut i en preveure les sinèrgies amb altres xarxes (aigua, residus, transport, etc.).
Cooperació i inversions conjuntes
Sigui per iniciativa a nivell territorial i amb caràcter més públic, o bé per iniciativa particular i amb caràcter més privat, la dimensió del projecte i de l’empresa és important a l’hora d’assumir el risc d’inversions. Per això, en l’àmbit rural i les economies de proximitat, és essencial la cooperació i les inversions conjuntes, és a dir, desenvolupar plataformes que permetin assolir una massa crítica suficient per assumir el risc de les inversions i poder optar al finançament. En les iniciatives a nivell territorial, els agents socials i econòmics locals han d’enfortir les xarxes de cooperació al territori i esdevenir una eina per a liderar aquestes plataformes.
Desenvolupament del marc regulador
Un dels temes més debatuts al 1r Congrés Rural Smart Grids fou el marc legislatiu actual que es va definir com a inestable i amb greus mancances pel desenvolupament efectiu d’aquest nou model energètic. Es va destacar la necessitat que el legislador sigui sensible a les especificitats del medi rural per tal d’afavorir les inversions necessàries en infraestructures energètiques i de telecomunicacions.
També s’hauria d’ordenar l’autoconsum i, sobretot, la gestió de la bidireccionalitat en el flux energètic a la xarxa i la seva distribució, perquè tota aquella energia que es pot produir de manera difosa sigui realment aprofitable, pugui revertir en més riquesa pel territori i en una millora real de les infraestructures energètiques del país.
Finalment, es va destacar la importància de l’accés del consumidor a les dades i a la seva capacitat de decisió sobre elles per a tendir cap a un model més eficient i transparent. En aquest sentit, les tecnologies aplicades als comptadors poden i han de permetre que la decisió del consumidor sigui més present.