SANITAT ANIMAL | 27/12/2012  RuralCat/ACSA

Tres anys sense cap cas positiu d'EEB autòcton

La Generalitat de Catalunya ha publicat l'informe "La vigilància i el control de les encefalopaties espongiformes transmissibles a Catalunya l'any 2011"

vaques

Aquest document recull les dades de 2011 i d’anys anteriors i, a més, les novetats legislatives i científiques. Es pretén en primer lloc, donar un coneixement precís de l’estat i de l’evolució de la malaltia a Catalunya, amb referències a Espanya, la Unió Europea i el món; en segon lloc, destacar els nous coneixements científics i, finalment, posar de manifest la incidència de la legislació i els controls en l’evolució de la malaltia.

 
Des de l’any 2009, no hi ha hagut cap cas d’EEB autòcton. Això és un fet positiu que demostra que les mesures de vigilància epidemiològica són eficaces. Tot i així, no es pot descartar que aparegui algun cas en els anys vinents. No es podrà garantir l'eradicació mentre no es disposi de tests capaços de detectar la malaltia en l'animal viu, quan el prió és infectiu i encara no ha causat les lesions típiques que es descobreixen en les proves post mortem actuals.
 
Les encefalopaties espongiformes transmissibles (EET) dels remugants, l'encefalopatia espongiforme bovina (EEB) i la tremolor ovina o scrapie, són un dels problemes de seguretat alimentària més profusament reglamentats, a escala comunitària, atès el seu risc potencial, la gravetat dels seus efectes sobre la salut de les persones i les conseqüències derivades en l’àmbit econòmic i de confiança dels consumidor.
 
Actualment es continua amb èxit la feina de vigilància i control que es va iniciar l’any 2000, gràcies a l’esforç del sector primari, en especial els ramaders, la indústria càrnia i l’Administració.
 
En aquests informes es recullen els resultats dels programes de  prevenció, control i eradicació de les EET, i es presenten de manera conjunta i coherent  les dades derivades de les accions complementàries en diferents fases de la cadena alimentària, pels Departaments d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR); Salut (DS) i  Medi Ambient i Habitatge (DMAH) i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).
 

Informació relacionada