XVIII EDICIÓ D´ALIMENTÀRIA | 22/03/2010  MARM

Espinosa recolza la candidatura de la dieta mediterrània com a Patrimoni de la UNESCO

La Ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM), Elena Espinosa, acompanyada per la directora general d'Indústria i Mercats Alimentaris, Isabel Bombal, s'ha reunit avui amb la Fundació de la Dieta Mediterrània, en el marc d'Alimentària 2010, per analitzar la situació de la candidatura de l'Organització de les Nacions Unides (UNESCO) de la dieta mediterrània com a Patrimoni Cultural Immaterial.

Imatge de la reunió. Font: MARM.

 

La ministra ha destacat la necessitat de desenvolupar, al llarg de 2010, diferents accions de divulgació i visibilitat de la dieta mediterrània, del seu significat i de la pròpia Candidatura de la Dieta Mediterrània.
 
Durant la reunió s'han abordat les decisions que cal prendre de cara al futur de la candidatura i s'ha apostat per iniciar accions diplomàtiques de primer ordre per informar-ne i crear una voluntat favorable per a la dieta mediterrània com a candidata a Patrimoni Cultural Immaterial als països membres i avaluadors de la UNESCO.
 
D'altra banda, s'han repassat les accions desenvolupades des de 2009 fins a l'actualitat sobre l'informe per a la Candidatura de la Dieta Mediterrània. L'any 2009, Espanya, Itàlia, Grècia i el Marroc van estar d'acord en dotar al projecte de la candidatura de major contingut per enriquir, explicar i donar major visibilitat a la Dieta Mediterrània i a les comunitats representatives, presentant, l'agost d'aquell any, l'informe oficialment a la UNESCO.
 

Espanya, Grècia, Italia i el Marroc, socis de la candidatura

L'Organització, mitjançant una carta de la Secretària de la Convenció del Patrimoni Immaterial, va sol·licitar als quatre països socis responsables de la candidatura (Espanya, Grècia, Italia i el Marroc) informació complementària sobre alguns punts del text. A més, es va acordar organitzar trobades als territoris de les comunitats representatives. El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial prendrà la decisió sobre la inscripció el setembre de 2010.
 
A principis de 2010, es va presentar una nova versió del projecte, que incloïa les informacions addicionals, sol·licitades pel secretari de la UNESCO, i va començar el període de valoració de la candidatura.
 
Finalment, els dies 12, 13 i 14 de març es va organitzar a Chefchaouen (El Marroc) la primera de les reunions de les comunitats representatives de la candidatura i es varen acordar les dates per la ronda de trobades de les altres comunitats.
 
A la reunió hi han participat diverses empreses del sector agroalimentari, la Fundació Patrimoni Cultural Oliverer i representants del Departament d'Alimentació i Acció Rural de Catalunya.