ESCOLES AGRÀRIES | 18/12/2018  Ruralcat

Les Escoles Agràries realitzen la campanya de l’oliva

Els alumnes de les Escoles Agràries de les Borges Blanques, Espiells i Gandesa han realitzat diferents activitats per a conèixer i ampliar els seus coneixements sobre la collita de l’oliva i l’elaboració d’oli.

Alumnes durant la collita d’olives (font: EA d’Espiells)

Alumnes durant la collita d’olives (font: EA d’Espiells)

Els alumnes de primer del CFGM Tècnic en olis d’oliva i vins de l’Escola Agrària de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech van realitzar les activitats en les instal·lacions de la pròpia escola, a Espiells. El seu objectiu és que els alumnes aprenguin el funcionament de la collita i d’un molí “pel que fa a la gestió de l’entrada, la neteja i el rentat de les olives, així com la conducció d’una mòlta òptima per obtenir olis de primera qualitat”, explica Joan Solé, professor de l’escola d’Espiells. Com a resultat, han obtingut olis d’oliva verge extra monovarietals d’Arbequina, Blanqueta i Picual. Aquests productes es podran tastar el proper 21 de desembre en un petit esdeveniment que tindrà lloc al centre. 

Per la seva banda, els alumnes de primer i segon del CFGM Tècnic en olis d’oliva i vins de Gandesa van collir olives de les varietats Empeltre i Arbequina a la finca de l’escola i van realitzar la mòlta al molí del centre. Després, els alumnes de segon curs van realitzar un activitat de tast per valorar els atributs positius de l’oli d’oliva verge extra.

Precisament, aquest mes de desembre, l’oli d’Empeltre d’aquesta escola ha aconseguit un accèssit de la DOP Oli de la Terra Alta a la Fira de l’oli de la Fatarella i el premi CDO del Centre de Desenvolupament de l’Oli per la promoció i valorització de la cultura de l’olivera a les comarques tarragonines.  

D'altra banda, durant la campanya, l’EA Gandesa i l’EA de les Borges Blanques van assistir a una demostració de recol·lecció integral d’olives al municipi de Maials. Durant la jornada, alumnes i professors van poder observar en plena activitat un equip vibrador de troncs amb recollidor amb lones flexibles, dos varejadors elèctrics manuals capaços de recollir el 100% de les olives de cada arbre i dues veremadores adaptades per a la recol·lecció de plantacions superintensives d’olivera en continu. Aquesta activitat compartida es va complementar amb la visita al molí de la Cooperativa del Camp Foment Maialenc, el segon molí d’oli de Catalunya en capacitat d’elaboració.

Totes les escoles s’han mostrat satisfetes del resultat de les diferents activitats i han destacat el bon l’estat sanitari i la qualitat de les collites d'enguany.