Les oliveres mil·lenàries del Sénia, declarades patrimoni mundial agrícola per la FAO
L’objectiu del reconeixement és afavorir el manteniment dels sistemes d’olives mil·lenàries per a futures generacions, així com al desenvolupament sostenible de les comunitats agrícoles locals.
El territori està format per 4.580 exemplars d’oliveres monumentals
L’Organització de las Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), amb el suport del Ministeri d’Agricultura, ha comunicat a la Mancomunitat Taula del Sénia el reconeixement oficial del Sistema Agrícola Oliveres Mil·lenàries del Territori Sénia com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (Sipam).
La Taula del Sénia està composta per 27 municipis: tres aragonesos, nou catalans (Alcanar, Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans, Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara, la Sénia i Ulldecona) i 15 de la Comunitat Valenciana que posen en valor un important patrimoni arbori únic al món format per 4.580 exemplars d’oliveres monumentals.
L’objectiu del reconeixement és assegurar la implementació eficaç de les accions del pla de conservació per al manteniment dels sistemes d’olives mil·lenàries per a futures generacions, així com al desenvolupament sostenible de les comunitats agrícoles locals.
El Sipam és una figura que identifica i conserva paisatges amb biodiversitat agrícola i sistemes que contribueixen a l’obtenció de beneficis mundials, nacionals i locals a través de la conservació dinàmica, el maneig sostenible i l’increment de la seva viabilitat. Els territoris amb reconeixement Sipam aporten múltiples béns i serveis, aliments i mitjans de subsistència segurs per a milions de petits agricultors.
D’altra banda, la Mancomunitat Taula del Sénia ha estat l’organisme que ha gestionat el projecte “Oli i Oliveres Mil·lenàries del Territori del Sénia”, que posa en valoraquest important patrimoni viu, únic al món.