PREMIS | 19/12/2018  Ruralcat

Joan Roca i Anna Zaera guanyen els premis Món Rural de Narrativa i Periodisme

L’escola El Bosc de Mont-Ral i el festival Espurnes Barroques de la Catalunya central guanyen els premis en la categoria de patrimoni rural mentre que l’osonenc Francesc Roma ha guanyat el premi a la categoria d’assaig. Els premis es van entregar ahir a Girona.

Premiats de l'edició d'enguany (font: Fundació del Món Rural)

Premiats de l'edició d'enguany (font: Fundació del Món Rural)

L’auditori del Caixafòrum de Girona ha estat l’escenari de l’acte d’entrega dels III Premis Món Rural, que reconeixen la tasca de representació i valorització del món rural des dels àmbits de la narrativa, la investigació, el periodisme i els projectes de dinamització del territori. 

Els premis, promoguts per la Fundació Món Rural amb el suport del Grup ARGAL, la Universitat de Lleida i l’associació de Micropobles de Catalunya, han reconegut diversos projectes que han impulsat la recuperació de zones rurals. La cerimònia d’entrega ha estat conduïda per l’escriptor i periodista gironí Martí Gironell, i ha comptat amb la participació de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà; la presidenta de l’Associació Catalana de Micropobles, Carme Freixa; i el director de la Fundació Món Rural, Marc Riera.

La tortosina Anna Zaera ha estat premiada en la categoria de periodisme pel reportatge “La revolució dels afectes kilòmetre 0”, un retrat de la diversitat afectiva-sexual al món rural que trenca tòpics i ressalta la transversalitat del territori. L’osonenc Francesc Roma ha guanyat el premi d’assaig amb el seu treball “Els molins hidràulics”, un exhaustiu estudi del paper d’aquestes construccions en el món rural des de temps remots que anava més enllà de la funció agrària. Finalment, Joan Roca ha estat reconegut amb el premi de narrativa gràcies a l’obra “Olor a Resclosit”, una novel·la d’intriga sobre l’assalt violent a masies aïllades del territori que a la vegada tracta temes com la neoruralitat i el despoblament. Les obres de narrativa i assaig seran publicades gràcies a l’acord subscrit entre la Fundació Món Rural i l’editorial Cossetània.

D’altra banda, l’escola El Bosc de Mont-Ral ha guanyat el premi “Patrimoni Rural a Micropobles”, com a exemple de recuperació d’un centre educatiu que ha revolucionat el municipi i està generant el repoblament del territori, mentre que el festival Espurnes Barroques s’ha endut el premi “Patrimoni Rural a altres zones rurals” com a reconeixement a la singular proposta cultural d’aquest festival de música i experiències en espais d’alt valor patrimonial, amb el barroc com a fil conductor,  20 anys després dels terribles incendis que van assolar aquests indrets.

Pel que fa a les mencions especial, s’ha reconegut el treball d’assaig “L’agricultura social a Catalunya”, dirigit per l’Equip de Recerca en Agricultura Social (ERAS-UAB) del departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Pel que fa a la categoria de patrimoni rural, les mencions han estat per als ajuntaments d’Alpens i Tremp, el primer pel projecte “La Ruta de l’Alforja” i la recuperació aquesta activitat econòmica tradicional, i el segon per “Al teu gust”, una proposta de promoció i difusió del patrimoni agroalimentari del Pallars.