VI | 04/01/2019  Ruralcat

Es convoca la beca d’investigació ‘Eduard Puig Vayreda’ per finançar estudis sobre la vinya i el vi de l’Empordà

S’atorgarà un ajut de 5.000 euros a un projecte d’estudi relacionat amb el món del vi a l’Empordà de caràcter històric, arquitectònic, etnològic, ambiental, turístic o econòmic. L’objectiu de la beca és impulsar el món del vi.

Presentació de la beca

Presentació de la beca

El Consell Regulador de la DO Empordà, la Càtedra del Vi i l’Oli de l’Empordà de la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Figueres, amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Català del Vi (INCAVI), l’Institut d’Estudis Empordanesos, la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol, i la Diputació de Girona; el patrocini dels cellers La Vinyeta i Perelada, i el suport dels cellers Pere Guardiola, Cooperativa d’Espolla i Vinyes dels Aspres, han convocat la primera edició de la Beca Eduard Puig Vayreda a l’entorn de la vinya i del vi de l’Empordà. 

La beca d’investigació, de caràcter biennal, es concedeix a un projecte d’investigació inèdit en relació amb la viticultura i l’enologia en qualsevol d’aquests àmbits: històric, arquitectònic, etnològic, ambiental, turístic o econòmic. El premi va adreçat a entitats sense ànim de lucre i a persones, ja siguin estudiants, professionals o estudiosos.

La concessió de la beca té per objectiu aprofundir en camps que encara no han estat prou explorats i que poden afavorir el coneixement i l’evolució del propi sector vinícola en el camp tècnic o comercial. Aquest sector ha tingut una transcendència històrica i també suposa una oportunitat de negoci i projecció turística de primer ordre per a les comarques gironines.  

El projecte de recerca i les candidatures es poden presentar fins el 15 de febrer de 2019 a la seu del Consell Regulador de la DO Empordà. Les bases de la convocatòria estan publicades al web de la DO Empordà (www.doemporda.cat).

L’atorgament de la beca, dotada amb 5.000 euros, es farà pública el proper 8 de març. El treball guanyador haurà d’estar finalitzat abans del setembre de 2020.

Els promotors de la iniciativa han volgut que la beca dugui el nom d’Eduard Puig Vayreda per tal d’homenatjar l’enòleg empordanès, mort el passat abril, i que es pot considerar un dels principals erudits en el camp de la divulgació enològica a Catalunya. Així mateix, va ser director de l’INCAVI, fundador i president de la Confraria de la Bóta de Sant Ferriol, professor de la UdG i codirector de la Càtedra de Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà.

A banda de la seva activitat professional, també va destacar pel seu compromís cívic i cultural. Va ser alcalde de la ciutat de Figueres (1981-1983) i va presidir Joventuts Musicals i l’Institut d’Estudi Empordanesos, a més de ser membre de nombroses entitats. També va ser col·laborador de premsa, escriptor i conferenciant.