XVIII FIRA ALIMENTÀRIA | 26/03/2010  Gencat

Catalunya participa al Pla Índia per a promocionar els seus vins i aliments

El Pla Índia 2010-2012, que s'ha presentat en el marc d'Alimentària 2010, és un ambiciós projecte de promoció d'aliments i vins d'Espanya on participen l'Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX), el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM), la Federació Espanyola d'Indústries de l'Alimentació i Begudes (FIAB) i 11 comunitats autònomes, entre les quals es troba Catalunya.

pla India supral

El conseller Llena durant la presentació. Font: Gencat.

 

L'objectiu d'aquest pla és aconseguir que 100 empreses espanyoles exportin els seus productes a l'Índia durant els propers tres anys i es dupliqui així el volum d'exportacions actual. D’altra banda, es pretén augmentar el coneixement de l’oferta agroalimentària espanyola, fomentar el consum dels productes i potenciar les relacions comercials entre les indústries dels dos països.

Aquesta és la primera vegada que el Pla Índia aplega a Govern central i autonomies juntament amb el sector privat per tal d’arribar a un país amb una elevada capacitat de creixement. L’únic precedent d’un pla d’aquest tipus és el Pla Xina que ha tingut molt bons resultats i ha aconseguit que els productes espanyols comencin a tenir presència en aquest país.
Segons, Joaquim Llena, conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), que té plena confiança en el Pla Índia, un dels reptes del sector agroalimentari és “anar junts als mercats exteriors. S’ha de trencar amb aquesta inèrcia d’anar cadascú per la seva banda i treballar de forma conjunta i amb major consciència de lobby”.
Davant els assistents a l’acte, el conseller ha manifestat que "som el primer sector industrial tant a Catalunya, Espanya i Europa i hem d’aprofitar a nivell internacional que la demanda creix un 15 per cent per millorar la nostra presència en els mercats exteriors”. 
A l’Índia el creixement anual del mercat de l’alimentació i begudes ronda el 14 per cent i es preveu que aquesta xifra augmenti a través de la distribució organitzada al país. A més, hi ha indicis que demostren que la societat urbana està canviant els seus hàbits de consum i aquests poden ser favorables al conjunt de productes espanyols. Fins ara, l’oli d’oliva és un dels pocs productes que ha aconseguit introduir-se en el mercat indi.