FORMACIÓ | 17/01/2013  RuralCat/DAAM

Emprenedoria en explotacions agrícoles extensives

El proper 1 de febrer, a partir de les 11 del matí, tindrà lloc a l'ECA de Tàrrega, la presentació de l'emprenedoria en explotacions agrícoles extensives que el DAAM i la FCAC tenen previst començar el proper mes de març

Cultius extensius

L'objectiu de la sessió informativa és exposar el projecte d'aquesta emprenedoria i alhora conèixer els agricultors interessats, per a posteriorment seleccionar els emprenedors que en formaran part d'acord amb la informació que es recollirà durant la sessió.

 
Per a qualsevol informació complementària o per confirmar l'assistència a aquesta sessió informativa, us podeu posar en contacte amb en Carles Pedrós Bonjorn a través del correu electrònic carles.pedros@gencat.cat o del telèfon 973 31 07 15.
 
 

Com són els cursos d’emprenedoria?

 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), conjuntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), organitzen cursos d'emprenedoria en diferents sectors agraris amb l'objectiu d'aportar els coneixements i les experiències necessàries perquè els joves empresaris agraris puguin desenvolupar els seus projectes amb garanties de futur i viabilitat. 
 
La metodologia d’aquests cursos és activa, i es basa en sessions específiques amb ponents que són coneixedors i especialistes en cada matèria. També s’organitzen visites i viatges tècnics a explotacions del sector on conèixer diferents realitats i formes de fer avançar els projectes. Dins la seva programació també s’inclouen taules rodones, grups de treball i debats, per intercanviar experiències i sumar voluntats que ajudin a trobar la millor forma de concretar una idea. Amb tot, cal destacar el valor intangible de la cooperació entre emprenedors amb projectes similars, que dóna un valor afegit important a la formació rebuda.
 
Les emprenedories tenen un programa de 270 hores lectives, que es desenvolupa en quatre àmbits: la formació personal (40 hores), la gestió tecnicoeconòmica (102 hores), la producció específica del sector (70 hores, incloent-hi visites i viatges tècnics) i l’àmbit de l’empresa (58 hores, que inclouen informació sobre normativa i comercialització).
 
Habitualment, el curs es fa un dia a la setmana, de 10 a 14 h i de 15 a 17 h. El dinar té lloc a la pròpia ECA, i és flexible d’acord amb les necessitats dels inscrits.
 
Un cop finalitzada cada emprenedoria, es realitzen els seminaris d’emprenedoria per a poder aprofundir en aquells temes específics que desitgin tractar els emprenedors i alhora per mantenir el contacte del grup i continuar formant-se per adaptar-se als canvis que s’originen al sector.
 

Les emprenedories realitzades fins a la data són:

 • Porcicultura, que es va dur a terme dins el Pla Pilot FCAC i va finalitzar l'any 2008. 
 • Fructicultura, que es va dur a terme a l' ECA d'Alfarràs i va finalitzar l'any 2009. 
 • Vitivinicultura i Cellerisme, que es va dur a terme a l'ECA de l’Empordà i va finalitzar l'any 2009. 
 • Viticultura, que es va dur a terme a l'ECA Mas Bové i va finalitzar l'any 2009. 
 • Porcicultura II, que es va dur a terme a l'ECA de Tàrrega i va finalitzar l'any 2010. 
 • Olivicultura, que es va dur a terme a l'ECA de les Borges Blanques i va finalitzar l'any 2010. 
 • Viverisme, que es duu a terme a l'ECA de Santa Coloma de Farners i va finalitzar l’any 2010. 
 • Producció Agrària Ecològica que es duu a terme a l'ECA de Manresa i va finalitzar l’any 2011.
 • Fructicultura II, que es duu a terme a l'ECA de l’Empordà. Va finalitzar el 2n. semestre de 2012. 
 • Vaquí de llet, que es duu a terme a l’edifici “El Sucre” de Vic. Va finalitzar el 2n. semestre de 2012. 
 • Fructicultura III, que es duu a terme a l'ECA d’Alfarràs i finalitzarà el primer semestre de 2013. 
 • Vaquí de llet II, que es duu a terme a l’ECAF.  En curs actualment. 
 • Olivicultura II, que es duu a terme a l’ECA d’Amposta.  En curs actualment. 
 
 
 

Informació relacionada