CONCLUSIONS ALIMENTÀRIA | 29/03/2010  Alimentària 2010

Alimentària 2010 supera les expectatives dels seus organitzadors

Enguany, l'edició d'Alimentària ha reunit 4.000 empreses i 140.000 professionals, amb una assistència internacional de 36.000 visitants, la qual cosa en paraules dels organitzadors suposa una "injecció d'optimisme" per a un sector com l'agroalimentari de gran transcendència econòmica en el futur.

Font: Alimentària

 

Josep Lluís Bonet, president d'Alimentària i de Fira de Barcelona, ha destacat que la s´han complert amb escreix les seves expectatives, gràcies a un gran esforç de dos anys de preparació. "Un èxit així no s'improvisa", ha dit després de mostrar la seva satisfacció sobre com ha transcorregut el saló en una edició que es preveia "especialment decisiva". "Alimentària ha constatat el vigor i l'energia del seu model firal, així com d'un sector estratègic per a l'economia del país", ha subratllat Bonet.

Per a J Antonio Valls, director d'Alimentària i director general adjunt d'Alimentària Exhibitions, la fira s'ha consolidat com "la gran oportunitat per al sector alimentari espanyol de fer contactes i negocis a través dels projectes internacionals, entre altres instruments que el saló ha posat a disposició dels expositors."

S´han dut a terme més de 8.000 reunions com a resultat de la col·laboració entre l'organització del saló, la Federació d'Indústries d'Alimentació i Begudes(FIAB) i l'Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX). A l'èxit d'aquestes reunions entre fabricants espanyols i distribuïdors internacionals ha contribuït sens dubte l'increment en un 30 per cent del pressupost d'Alimentària destinat a la promoció internacional, la qual cosa és "clarament beneficiós en temps de crisi i extremadament útil per construir el futur", conclou Valls.

 

El paper de les marques quant a l´exportació

Durant la fira s'ha parlat molt sobre les marques com a instrument fonamental per a la projecció de les empreses alimentàries en l'exterior. La marca apareix com a bandera en la internacionalització d'una agroindústria com l'espanyola amb una producció de primer nivell i qualitat reconeguda per tots.
 
Els valors i atributs de les marques i la percepció dels mateixos per part del consumidor han protagonitzat el Fòrum Internacional de l'Alimentació amb un model que ha conjugat la teoria de l'estudi de Synovate "Què espera avui el consumidor de les marques. El rol del fabricant com a gestor de marca" amb la pràctica de casos reals. 
 
Quant al Congrés Internacional de la Dieta Mediterrània s´han desenvolupat diverses ponències sobre els principals aliments que la componen, així com la seva evolució i estat actual; encara que el més destacat ha estat la reformulació de la tradicional piràmide nutricional.
 
D'altra banda, Alimentària ha estat un aparador de tendències i novetats, des de l´indústria, el vi sense alcohol o el formatge de xocolata, el escumosos amb or comestible, l'aigua amb oxigen o el caviar d'algues. Cafès verds antioxidants, tapes amb algues, bombons de formatge Cabrales, pernil per a sushi, nous asteques i una infinitat de nous productes han debutat al saló.
 

BCN Vanguardia, Ferran Adrià i Harvard

Finalment, BCNVanguardia, el congrés de gastronomia ha passat amb nota la prova de l'experimentació i la interactivitat. En la seva edició més participativa, el públic ha pogut provar les elaboracions que exposaven els xefs: des de la gamba roja de Denia, presentada per Quique Dacosta, a les olives caramel·litzades d'El Celler de Can Roca. Tanmateix, l'acord de col·laboració entre la Fundació Alícia i la Universitat d'Harvard pel qual diversos cuiners catalans faran classes al campus nord-americà a partir de setembre va atreure l'atenció multitudinària dels mitjans de comunicació, que han acreditat gairebé 2.000 periodistes per cobrir Alimentaria 2010.