Aprovat el Pla general d’inspecció de qualitat i lluita contra el frau alimentari de Catalunya per al 2019
Per a l’any 2019 el Pla General d’Inspecció de lluita contra el frau preveu 113 inspeccions i 240 controls exploratoris.
El control oficial verifica les garanties d’autenticitat, integritat, conformitat i qualitat dels aliments que es comercialitzen
La qualitat dels aliments és una demanda dels consumidors i un aspecte fonamental per a la competitivitat de les empreses agroalimentàries i, per tant, és una de les prioritats de la política alimentària. Garantir la qualitat dels aliments i la lluita contra pràctiques deslleials implica el compromís de les empreses alimentàries i de les administracions públiques amb els consumidors.
La finalitat principal del control oficial en matèria de lluita contra el frau alimentari és la protecció dels interessos econòmics dels que formen part de la cadena agroalimentària, especialment de totes aquelles empreses que compleixen les normes i dels consumidors.
El control oficial verifica les garanties d’autenticitat, integritat, conformitat i qualitat dels aliments que es comercialitzen i assegura la transparència i la competència lleial de les transaccions comercials.
La Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació és l’autoritat competent a Catalunya en matèria de control oficial de la qualitat alimentària i la lluita contra fraus, i anualment articula el sistema de control mitjançant el Pla General d’Inspecció de lluita contra el frau en els productes agroalimentaris.
L’any 2019 el Pla General d’Inspecció de lluita contra el frau en els productes agroalimentaris preveu la realització de 113 inspeccions i 240 controls exploratoris:
• Inspeccions (investigacions) planificades, realitzades a empreses alimentàries seleccionades per mitjà d’una anàlisi de risc. Aquest tipus d’inspeccions comporten aixecament d’actes d’inspecció i suposar l’adopció de mesures cautelars, com ara la immobilització de productes. En el cas de constatació d’infraccions, donen lloc a la tramitació d’expedients sancionadors.
• Inspeccions (investigacions) imprevistes, es realitzen com a conseqüència de successos inesperats o sospites d’infracció, com ara denúncies, comunicacions d’altres organismes de control o altra informació. Sovint tenen caràcter urgent i es tramiten com les inspeccions programades.
• Controls exploratoris, actuacions de control en les quals s’avaluen els sistemes d’autocontrol dels processos de fabricació i el sistema de traçabilitat que utilitza l’empresa i també s’informa a l’operador de la normativa aplicable als productes que elabora i comercialitza. No tenen caràcter repressiu sinó informatiu i serveixen per avaluar el possible risc d’incompliment i/o frau de les empreses.
Les inspeccions es realitzen seguint una metodologia d’investigació i auditoria, i tenen com a objectiu bàsic la detecció de fraus o pràctiques antireglamentàries en matèria de qualitat. Es centren primordialment en els sectors que han estat avaluats com d’alt risc i en aquells que tenen alguna circumstància o conjuntura especial. La selecció de les empreses a inspeccionar també es fa en funció de l’avaluació del risc dins de cada sector.
Durant les inspeccions es prenen mostres d’aliments i d’altres productes intermedis per analitzar-ne la seva identitat i que compleixen les normes de qualitat, es revisa els documents d’acompanyament dels aliments, els autocontrols i el sistema de traçabilitat que tenen implantades les empreses per identificar possibles fraus i es comprova la veracitat de la informació que apareix a les etiquetes.
El Pla General d’Inspecció s’inclou en el Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària (2016-2020), que realitzen tots els Estats membres de la UE i que preveu la col·laboració i la cooperació entre les administracions implicades en el control alimentari d’altres àmbits o territoris.