La selecció dels gens paterns milloren la raça "Bruna dels Pirineus"
Investigadors de la UAB comproven que els efectes dels gens paterns, normalment ignorats en els processos de selecció genètica, són importants tant pel que fa a la productivitat ramadera com al progrés genètic de la raça
Els investigadors del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han estudiat la influència dels gens vinculats al cromosoma Y i al fenomen de imprinting patern (gens que s'expressen únicament si s'hereten via paterna), sobre caràcters productius d'interès com són el pes al naixement i el pes al deslletament en vedells de la raça "Bruna dels Pirineus". En l'actualitat gairebé no hi ha dades en aquest sentit, ja que els procediments d'avaluació genètica en boví de carn solen centrar-se únicament en el component genètic directe (l'efecte genètic conjunt dels gens heretats tant via paterna com materna), acompanyat de vegades per efectes genètics únicament materns.
Els resultats indiquen que l'efecte del cromosoma I explica al voltant del 2% de la variabilitat del pes al naixement, mentre que respecte al pes al deslletament explica un 6%. A més, el imprinting patern repercuteix en un 13% de variabilitat en el cas d'aquest segon caràcter.
Traduït en grams, aquests resultats implicarien que sota una mateixa intensitat de selecció per cada quilo incrementat de pes al naixement mitjançant mètodes clàssics de selecció s'obtindrien també uns 70 grams addicionals procedents del cromosoma Y. I igualment, un progrés genètic d'un quilogram de pes al deslletament podria anar acompanyat d'uns 177 grams addicionals procedents del cromosoma Y i de gairebé uns 400 grams més gràcies alimprinting patern.
"Les dades suposen un atractiu punt de partida per a desxifrar l'arquitectura genètica dels efectes del imprinting patern i del cromosoma Y, aporten més precisió als resultats que es poden obtenir i contribueixen de manera important al programa de selecció genètica de la raça 'Bruna dels Pirineus'. Els ramaders poden ara ampliar les seves eines de selecció escollint també aquells llinatges paterns que permetin obtenir millors valors genètics dels caràcters productius estudiats i repercutint favorablement en el progrés genètic de la descendència", explica Marta Fina, una de les investigadores que han fet l'estudi .
L'anàlisi ha estat realitzat sobre 8130 dades de pes al naixement i 1245 de pes al deslletament, provinents de 12 explotacions de raça pura, entre els anys 1986 i 2010. Tots els animals inclosos en l'estudi participaven en el programa de Control de rendiments i Millora de la raça "Bruna dels Pirineus", el qual es sustenta l'Esquema de Selecció i Millora Genètica. A més dels efectes genètics directes i específics del pare, els investigadors també han contemplat la contribució de l'ambient permanent (mare i ramat-any-estació), el sexe del vedell, l'edat de la mare en el moment del part i el tipus de part (simple o doble).
De moment, l'estudi només s'ha realitzat en la raça "Bruna dels Pirineus", però els investigadors creuen que el desenvolupament d'aquest model estadístic per capturar aquests tipus d'efectes podria ser d'utilitat per a altres races càrnies bovines espanyoles.
La raça "Bruna dels Pirineus" és una raça vacuna autòctona catalana, que es cria per menjar la seva carn i que es localitza majoritàriament a les àrees pirinenques de Catalunya. Es caracteritza per ser una raça de talla mitjana (el pes pot oscil·lar entre 550 i 950 kg en les vaques i entre 950 i 1400 kg en els toros) que s'explota en condicions extensives per a la producció de vedells destinats a l'engreix, aquests aconsegueixen voltant de 330 kg de pes de canal als 12,5 mesos d'edat. També té importància la comercialització d'animals d'alta qualitat genètica com a futurs reproductors.
Article de referència: "Sources of sire-specific genetic variance for birth and weaning weight in Bruna dels Pirineus beef Galves". Marta Fina, Luis Varona, Jesús Piedrafita, Joaquim Casellas. Animal 2012, 6:2, pp 1931-1938.
Investigadora de contacte: Marta Fina, Departament de Ciència Animal i dels Aliments, Tel: 93 581 42 25, Marta.Fina @ uab.cat