REG | 25/01/2013  RuralCat/DAAM

El Pla d'Acció per a l'Eficiència i la Sostenibilitat del Reg és una eina cabdal

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha inaugurat la XII Jornada ‘Reg i Futur', a Mollerussa, on ha explicat com i per què "el Pla d'Acció per a l'Eficiència i la Sostenibilitat del Reg és una eina cabdal per a fer més rendibles i competitives les explotacions"

Un moment de la XII Jornada

Un moment de la XII Jornada "Reg i Futur". Font: DAAM

Josep Maria Pelegrí ha remarcat que aquestes jornades ja han esdevingut “una cita de referència, no només per als regants dels Canals, sinó per a tot professional vinculat al món del reg i l’agricultura”. També ha incidit en el balanç del sector agroalimentari català el 2012, any en què “el sector ha estat font d’alegria i ha mostrat la seva solidesa”, fet al qual han contribuït els regadius millorant la qualitat i la seguretat dels nostres productes, afavorint la regularitat en les produccions i, per tant de l’exportació, i ajudant a desenvolupar un potent clúster agroalimentari prop seu. El conseller també a instat als presents a continuar col·laborant per la modernització i la millora de l’ eficiència en reg.

 

Els cinc objectius estratègics en la política de reg per aquesta legislatura

Així, el conseller ha destacat que per aquest motiu, el Departament s’ha marcat cinc objectius estratègics en la política de reg aquesta legislatura, “objectius que miren cap al futur i que, òbviament, no es podran realitzar només en 4 anys: implantar el regadiu en totes aquelles àrees amb potencial agrícola important i dins del marc de la planificació hidrològica; la modernització dels regadius històrics; donar suport a les comunitats de regants com a gestores de les xarxes de distribució i representació dels usuaris; facilitar eines als regants per a què puguin incorporar a les seves explotacions els coneixements científics i tècnics, així com les millors tecnologies possibles; i continuar amb els treballs de recerca i de transferència tecnològica en l’àmbit de la gestió de l’aigua per l’agricultura”.
 
En aquesta línia, Josep Maria Pelegrí ha assenyalat que “volem treballar per a ser més eficients, optimitzant els recursos humans, materials i pressupostaris, i ho volem fer conjuntament regants/ empresaris agraris, comunitats de regants, administracions,... a través del Pla d’Acció per l’Eficiència i la Sostenibilitat del Reg”.  Com ha explicat el conseller, aquest pla pretén ser “un projecte integrador i suma de les potencialitats dels diferents actors i aglutina tot el que fins ara està dispers; busca l’eficiència en l’ús de l’aigua, la gestió sostenible del binomi aigua-sòl; la rendibilització econòmico-social del regadiu, el foment de la innovació i la valorització del regadiu davant de la societat. Es tracta d’aconseguir gestionar millor els nostres recursos escassos i fer més rendibles i competitives les nostres explotacions. I val a dir que, dins del Pla, l’Oficina del Regant hi té un paper molt rellevant”.
 

Balanç del primer any de funcionament de l’Oficina del Regant 

En aquest sentit, Josep Maria Pelegrí ha volgut fer balanç del primer any de funcionament de l’Oficina del Regant, que ha permès “acompanyar i assessorar millor al regant i millorar la interrelació de l’assessorament amb la innovació. Pelegrí ha explicat que durant aquest primer any, les activitats de reg s’han multiplicat a tot el territori: prop de 2.000 persones han participat en les 58 activitats de formació i transferència tecnològica; un miler d’usuaris han rebut 3.000 informes de recomanacions de reg a través del Ruralcat (en un any s’han incrementat un 12% els usuaris d’aquestes recomanacions); i s’han realitzat 75 consultes d’assessorament i suport. El conseller ha anunciat que enguany s’ampliarà les activitats: s’iniciarà plans per la gestió eficient de l’aigua de reg enterrat a la Seu d’Urgell i al sistema Segarra-Garrigues; quant a les recomanacions de reg adaptades al territori, s’hi incorporaran les zones del Segrià Sud, Garrigues Sud i Baix Priorat, i també s’està treballant en un projecte LIFE, amb durada fins al 2015, per a optimitzar l’ús de l’aigua de reg a través d’un simulador”.
 
El conseller ha conclòs la seva intervenció instant els assistents a fer pròpia l’Oficina del Regant, “per a què tot el coneixement de què disposem us arribi i us ajudi a fer més competitiva la vostra empresa”.
 
 
 

 

Informació relacionada