INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 28/01/2019  Ruralcat

El Departament d'Agricultura presenta un pla d'acció per desenvolupar el sector tofoner a Catalunya

El Pla s’ha presentat durant la celebració del Congrés Internacional Trufforum, que es va celebrar el passat cap de semana a Vic amb la participació de 3.500 persones. L’actuació estratègica se centra en tres eixos: el foment de la producció de tòfona negra, la dinamització del mercat interior i exterior i la contribució a la governança i la vertebració sectorials.

La tòfona negra ha estat durant tres dies la protagonista d’aquest congrés que ha tingut lloc a Vic del 25 al 27 de gener

La tòfona negra ha estat durant tres dies la protagonista d’aquest congrés que ha tingut lloc a Vic del 25 al 27 de gener

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha promogut la redacció del Pla d’Acció pel desenvolupament del sector tofoner a Catalunya per dinamitzar-lo i millorar-ne la competitivitat i el desenvolupament. Amb un horitzó temporal de 15 anys (2019-2034), el pla es centra en la dinamització de l’espècie de major interès econòmic per al sector, la tòfona negra (Tuber melanosporum Vitt.).
 
El Pla, que ha estat redactat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Departament d’Agricultura, amb les intervencions de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya, les associacions de tofonaires del Berguedà i d’Osona, la Federación Española d’Empresarios de Setas y Trufas i el Centre de la Propietat Forestal, respon a la necessitat d’ordenar un sector encara incipient que ha anat creixent any rere any degut a l’alt rendiment econòmic d’aquest conreu. 
 
El document sorgeix d’una anàlisi del conjunt del sector que es concreta en una diagnosi social i econòmica que serveix de punt de partida per assentar les bases estratègiques i el pla d’acció del sector tofoner.
 
L’estratègia de futur per al sector de la tòfona negra a Catalunya i les seves accions associades es plantegen amb la voluntat de fer possible l’increment de la producció de tòfona negra, dinamitzar el consum del producte, i articular i estructurar un sector fort i competitiu.
 
L’anàlisi interna del sector de la tòfona detecta bàsicament algunes problemàtiques actuals del sector, com són una producció insuficient i irregular per cobrir la demanada actual, un mercat interior poc desenvolupat i una manca de vertebració del sector tofoner. L’actuació estratègica se centra en tres eixos: el foment de la producció de tòfona negra, la dinamització del mercat interior i exterior i la contribució a la governança i la vertebració sectorials.
 
Foment de la producció de la tòfona negra:
 
1.    Actuacions per a la innovació (R+D+I) en la gestió del reg en les plantacions i en la gestió forestal per a la producció de tòfona silvestre.
2.    Potenciar les línies d’ajuts actuals per al foment de la producció de tòfona negra.
3.    Establiment d’un segell de qualitat de planta inoculada amb vivers especialitzats.
 
Dinamització del mercat interior i exterior:
 
1.     Formació a joves restauradors en escoles d’hoteleria.
2.     Realització d’un esdeveniment internacional relacionat amb la tòfona negra “EuroTruffleMarkets”, com és el Trufforum 2019.
3.     Promoció i dinamització de fires
 
Contribució a la governança i la vertebració sectorials:
 
1.      Fomentar l’associacionisme i la interrelació sectorials.
2.      Actualització del marc normatiu en l’àmbit tofoner.
3.      Seguiment del pla d’Acció mitjançant la creació d’un Grup de treball.
 
Aquest Pla s’ha presentat durant la celebració de Trufforum, on la tòfona negra ha estat durant tres dies la protagonista d’aquest congrés que ha tingut lloc a Vic del 25 al 27 de gener per posar en contacte el sector professional de la tòfona per divulgar-ne els valors i la cultura.
 
Xerrada del Trufforum Professional amb en Dani Oliach del CTFC
 
L’edifici del Sucre de Vic va ser l’escenari on es van portar a terme tallers demostratius de cuina amb xefs de renom internacional i ponències d’experts nacionals i internacionals i d’associacions de recol·lectors de tòfona. També es va disposar d’un espai on tastar i aprendre els secrets de la tòfona, un mercat únic on comprar tòfona de qualitat i un altre on empreses van presentar els seus productes. A més, la plaça de Vic va acollir el primer campionat de gossos de tofonaires de Catalunya.
 
El Congrés, que ha reunit unes 3.500 persones, ha estat rebut amb un alt grau de satisfacció per part dels expositors i ha tingut una bona valoració dels assistents a les activitats professionals programades i totes aquelles obertes a la ciutadania. Trufforum 2019 ha estat organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Vic, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació, la Diputació de Barcelona, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic vinculat a la Cambra de Comerç de Barcelona, l’European Mycologiocal Institute (EMI) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).
 
Lliurament dels premis del Campionat de Gossos Tofonaires
 
Trufforum 2019 ha servit per consolidar la segona edició d’aquest congrés mundial convertint-lo en un punt de trobada vertebrador i dinamitzador del sector agroalimentari i agrari emergent de la tòfona.
 
El Trufforum Vic 2019 en xifres
 
Osona Cuina i la tòfona s’han reafirmat com a binomi d’èxit en aquest congrés. Aquest col·lectiu ha realitzat 2.100 tapes per poder degustar i gaudir de la gastronomia de la tòfona. La part professional del congrés internacional es tanca amb una molt bona acollida per part dels ponents i participants de diferents nacionalitats i amb una valoració molt positiva del conjunt sector tofoner.
 
La cuina de la tòfona en directe, amb sis tallers demostratius de la mà d’especialistes, ha reunit una mitjana 150 persones per sessió. L’Aula de la tòfona, el lloc ideal per aprendre, tocar i tastar la tòfona ha tingut un 100% d’ocupació. La quantitat total de tòfona negra venuda pels diferents productors d’orígens diversos, classificada i garantida ha estat de 20 kg.
 
En Nil Camps, de 15 anys, i el seu gos Dai de Cabrils (Maresme) es van proclamar guanyadors del primer campionat de gossos tofonaires. L’espectacle tenia per objectiu divulgar i reconèixer el treball de persones i gossos que es dediquen a la recol·lecció de tòfona, així com donar visibilitat a un sector agroalimentari i forestal estratègic a Catalunya. Al campionat de Catalunya de gossos tofonaires hi han participat deu equips provinents d’arreu del país.  El Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires ha estat coorganitzat per l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (Protocat) i ha comptat amb la direcció tècnica de Dídac Espasa.
 
La tòfona negra, un sector clau per al desenvolupament rural
 
La temporada de recol·lecció de la tòfona negra (Tuber melanosporum) va del 15 de novembre al 15 de març. És indispensable estar en possessió de la llicència de tofonaire i demanar autorització a la persona titular del terreny en el cas de la recol·lecció de tòfona silvestre. El Departament d’Agricultura és l’encarregat d’atorgar aquesta llicència que aquesta temporada han rebut 417 tofonaires a Catalunya. Enguany, es preveu una temporada més bona que la de l’any passat, ja que les precipitacions han estat molt més abundants i més ben distribuïdes.
 
Catalunya té un gran potencial per a la producció de tòfona silvestre i, a més, actualment disposa d’unes 1.500 hectàrees destinades al conreu de la tòfona a diferents zones de Catalunya. En la campanya actual es calcula que es podrien recollir uns 1.000 kg de tòfona de plantació i junt amb la tòfona silvestre es podrien arribar a les 3-4 tones. La temporada passada va ser molt dolenta i només es van recol·lectar en total uns 850 kg de tòfona, dels quals 500 kg provenien de plantacions. El preu de la tòfona negra és d’entre 180 i 250 €/kg al mercat del 19 de gener a la Llotja de Vic.
 
El tofoner és un sector clau per al desenvolupament rural que genera valor a les produccions en moltes zones de mitja muntanya del sector primari on no es poden desenvolupar altres cultius de zones de regadiu d'alta productivitat. Pot  arribar a ser estratègic per a l'economia i el desenvolupament social de moltes d'aquestes zones a Catalunya. El territori apte per a la tubericultura coincideix principalment amb la franja prepirinenca, que és una de les zones amb majors dificultats de trobar sortides viables al medi rural. Aquestes zones no tenen els atributs turístics dels Pirineus ni la topografia ni els mitjans necessaris per a desenvolupar una agricultura competitiva com a la plana.
 

El més llegit

L’ICEA i el Col·legi d’Economistes de Catalunya organitzen el Cicle de jornades 'L’aigua, el sòl i els aliments a Catalunya'

El proper dilluns 12 d’abril s’obren les inscripcions a nous cursos a distància

El Departament d'Agricultura completa el pagament dels ajuts associats agrícoles de la PAC 2020