ENTREVISTA | 29/01/2019  Ruralcat

Francesc Ribas  “El Model 365 és un procés de treball integral per al cultiu sostenible, eficient i responsable de tomàquet de proximitat i qualitat durant tot l’any”

En Francesc Ribas forma part d’una família de quatre generacions de pagesos. El 2003 es va incorporar a l’empresa familiar de producció de tomàquet de temporada. Al 2015 va començar la realització de les proves pilot per determinar els paràmetres òptims del control de clima i del programari. Entre l’agost de 2016 i el de 2017 va començar el primer cicle de cultiu complert amb el Model 365, un procés de treball integral que permet allargar el cicle i augmentar la qualitat del cultiu convencional, i va crear la seva pròpia empresa amb el nom comercial de Can Puxic, que produeix tomàquet premium de proximitat tot l’any a Premià de Dalt. Recentment ha guanyat el premi PITA 2018 en la modalitat de jove emprenedor innovador. El proper dijous 31 de gener a les 18h a l’Auditori Josep Irla de Girona tindrà lloc el Dia de la innovació agroalimentària. En el marc d’aquest acte, es lliuraran els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) dels anys 2017 i 2018 i els premis RURALAPPS 2018.

Francesc Ribas, amb una tradició agrícola de quatre generacions de pagesos, s’especialitza en el cultiu de tomàquet treballant a l’empresa familiar. Al 2016 crea Can Puxic, un projecte que permet oferir tomàquet premium de proximitat, a Premià de Dalt, durant tot l’any.

Francesc Ribas, amb una tradició agrícola de quatre generacions de pagesos, s’especialitza en el cultiu de tomàquet treballant a l’empresa familiar. Al 2016 crea Can Puxic, un projecte que permet oferir tomàquet premium de proximitat, a Premià de Dalt, durant tot l’any.

-Com va néixer la idea de crear Can Puxic?

Can Puxic sorgeix de la motivació d’anar més enllà del concepte de tomàquet de temporada per servir a un nínxol de mercat que valora la disponibilitat de tomàquet d’alta qualitat i proximitat durant tot l’any.

-Quines varietats oferiu i quines característiques organolèptiques té el tomàquet de Can Puxic?

Durant aquest primer any ens hem centrat en dues: el cherrie pera, un tomàquet dolç i afruitat amb què experimentes una autèntica explosió de gust al paladar; i un tomàquet rosa, originari d’Altea, Alacant, molt carnós i ple de polpa, del qual hem anat afinant les llavors perquè ofereixin el gust i la qualitat amb què nosaltres volem treballar. I la idea és anar introduint cada vegada més varietats, focalitzant-nos en els tomàquets autòctons.

-En què consisteix el Model 365?

El Model 365 és un procés de treball integral per al cultiu sostenible, eficient i responsable de tomàquet de proximitat i qualitat durant tot l’any. Permet allargar el cicle de cultiu de tomàquet convencional, mitjançant l’ús d’hivernacles intel·ligents amb un bioclima perfectament controlat. 

-Quins són els principals beneficis dels hivernacles intel·ligents?

Els hivernacles intel·ligents compten amb sistemes automàtics de reg, ventilació, il·luminació, calefacció i CO2. Gràcies a un programari especialitzat, l’hivernacle s’autoregula segons uns paràmetres establerts i així les tomaqueres sempre es troben un ambient òptim, 100% adaptat a les seves necessitats. Aquesta és la clau perquè els tomàquets siguin organolèpticament excel·lents. A més, s’incrementa en un 270% el rendiment de les plantes perquè allarguem el temps de collita, alhora que augmenta el nombre i pes dels fruits collits. 

“Els hivernacles intel·ligents compten amb sistemes automàtics de reg, ventilació, il·luminació, calefacció i CO2”

-El projecte també us ha reportat millores en l’àmbit ambiental. En què han consistit?

Fem un ús responsable dels recursos. El sistema de reg està dissenyat per minimitzar l’ús d’aigua, el control de plagues es du a terme mitjançant la lluita integrada i el sistema de calefacció es basa en circuit tancat d’aigua escalfada amb caldera de biomassa, utilitzant una font de combustió sostenible.

-Per què considereu que és important l’aposta per la innovació en la indústria agroalimentària? 

La innovació en aquest sector és clau per augmentar l’eficiència, la sostenibilitat  i la fiabilitat dels processos. A més, permet diferenciar-se en diferents àmbits, des de la qualitat fins a la competitivitat, i així poder satisfer noves demandes del mercat.

“La innovació en aquest sector és clau per augmentar l’eficiència, la sostenibilitat  i la fiabilitat dels processos”

-En l’aspecte tècnic el Model 365 us ha permès l’aplicació de noves tecnologies i l’establiment de relacions amb diferents centres de recerca i professionals del sector. Amb qui esteu col·laborant?

Per dur a terme el projecte, hem utilitat plantejaments de diferents professionals i centres de recerca del sector, com l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, o la Universitat de Wageningen, considerada una de les millors universitats del món en l’àmbit agrícola i forestal. També hem investigat i provat diferents conceptes implementats al model agrari holandès, un país que es caracteritza per una llarga tradició agrícola on, per qüestions climàtiques, estan molt avançats en l’aplicació de tecnologia al camp.  

-A Can Puxic aposteu per la producció integrada sostenible, en què consisteix?

La producció integrada és un sistema de producció d’aliments de qualitat mitjançant mètodes respectuosos amb la salut i el medi ambient. Fem una pol·linització natural mitjançant l’ús d’abellots, evitem les plagues i malalties fent servir depredadors naturals i minimitzant l’ús de productes agroquímics, oferim garanties de qualitat i sanitàries als consumidors i apliquem processos respectuosos amb el medi ambient, afavorint  la diversitat de l’ecosistema agrícola respectant la fauna i flora autòctona.

-També utilitzeu envasos 100% reciclables i recentment heu instal·lat una caldera de biomassa. La sostenibilitat és un altre del vostres compromisos?

La sostenibilitat és l’eix central del nostre projecte, ja que creiem que és una responsabilitat social que cal assumir entre tots. Totes les empreses responsables sumem perquè creem un cercle sostenible amb els proveïdors, als quals demanem productes reciclables, i amb els clients, als quals oferim aquest tipus de productes. Procurem que tots els processos tinguin el mínim impacte en l’entorn i en l’ús dels recursos. Utilitzem fonts energètiques netes, minimitzem l’ús d’aigua, reutilitzem i reciclem molts materials que fem servir, com per exemple els sacs de cultiu, i els nostres envasos són de fusta i paper. I constantment ens plantegem com podem seguir millorant en aquest compromís social.

“La sostenibilitat és l’eix central del nostre projecte, ja que creiem que és una responsabilitat social que cal assumir entre tots”

-A Can Puxic heu sabut trobar l’equilibri entre tradició i innovació, ja que disposeu de sistemes d’última generació per optimitzar les condicions de les tomaqueres però els processos de collita i selecció segueixen sent manuals. És així?

Sí. Per aconseguir un resultat excel·lent de cada varietat que oferim, hem de tenir cura de dos parts fonamentals  del procés. Per una banda, el creixement de les plantes. Les tomaqueres han d’estar sempre en un ambient 100% adaptat a les seves necessitats ambientals i nutritives, cosa que ens garanteixen els sistemes tecnològics d’última generació. I, per altra banda, el control de qualitat dels tomàquets. Cal fer un seguiment rigorós segons uns paràmetres de qualitat establerts, controlant que creixin fins al seu punt òptim de maduració i fent un triatge manual de cada tomàquet per assegurar-ne les propietats organolèptiques, cosa que ens garanteix el personal qualificat corresponent.

-El darrer any heu ampliat la superfície de producció. De quantes hectàrees disposeu actualment i quina producció anual teniu?

Ens trobem en una fase de creixement i, poc a poc, degut a la inversió requerida, anem ampliant el model 365 en més hivernacles. Ara mateix en disposem de quatre on treballem amb aquest model, que en total suposen una extensió d’una hectàrea, amb la qual obtenim una producció aproximada de 100 tones de tomàquet anuals. I la idea és ampliar-ho a tres hectàrees en els propers anys. 

-El consumidor és cada vegada més conscient de la importància de comprar productes de qualitat i proximitat. Vosaltres disposeu d’una botiga en línia amb enviament 24h a tot Catalunya. Com està funcionant?

Sí, hi ha una conscienciació creixent del consumidor i això afavoreix als petits productors especialitzats, com és el nostre cas. Recentment, hem obert la botiga en línia i estem molt contents amb els resultats. És un canal de venda molt prometedor i, tot i que el producte fresc sempre costa més perquè el consumidor normalment dubta del temps i la qualitat d’entrega, els qui ho proven acostumen a repetir.