El projecte “Ocells en temps de sembra” estudia com afecta la sembra de llavors amb agroquímics als ocells granívors
El CTFC, la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa” col·laboren en aquesta iniciativa pionera a Catalunya, que inclou actuacions de conservació del medi natural i la biodiversitat, i el seu impacte en la salut ambiental.
Punt d’observació de la zona d’estudi (autor: Toni Llobet)
“Ocells en temps de sembra” és una iniciativa pionera que té com a objectiu principal saber com afecta als ocells granívors la sembra de llavors tractades amb agroquímics en cultius de colza i cereal de les comarques gironines.
L’estudi parteix de la hipòtesi que la ingesta d’aquestes llavors per part dels ocells implica que els productes agroquímics que contenen s’introdueixin a la cadena tròfica, fet que pot perjudicar el medi ambient i la salut humana. El projecte, pioner a Catalunya, es desenvoluparà al llarg del 2019 als municipis pilot de Vilademuls i Bàscara.
Només a l’Estat espanyol, l’any 2014 es van utilitzar més de 78.000 tones d’ingredients actius en els camps. L’aplicació d’agroquímics i plaguicides a l’agricultura tradicional és una de les causes principals del declivi de poblacions de fauna i flora associades a medis agrícoles a escala mundial i europea.
Un tipus particular i poc conegut d’aplicació de plaguicides en el medi és amb llavors blindades. Abans de la sembra, aquestes llavors es recobreixen amb un producte químic que conté un o diversos plaguicides per garantir-ne la protecció durant la germinació i afavorir-ne el creixement. Les llavors tractades amb agroquímics poden ser una trampa ecològica per a algunes espècies d’ocells. La ingesta de llavors tractades pot equivaler a ingerir grans quantitats d’agroquímics en poc temps, ja que és un recurs que pot estar molt disponible en moments puntuals. La majoria d’aquests productes no són mortals, però poden afectar les espècies a mitjà termini, tot provocant alteracions importants en el sistema immunitari o a la funció reproductiva.
A les comarques gironines, anualment es cultiven 32.000 hectàrees amb cereal (principalment, blat i ordi). Juntament amb les 3.500 hectàrees de colza, aquestes extensions representen gairebé el 40 % de la superfície agrícola de la demarcació. L’estudi vol determinar la quantitat de llavors que queden disponibles per als ocells i quin nivel de substàncies químiques trobem en els ocells, entre d’altres.
Aquest projecte és dels pocs que s’estan duent a terme a Europa en cultius com la colza. La iniciativa permetrà aprofundir una mica més el coneixement de l’estat de la salut ambiental del nostres agrosistemes, i contribuirà a establir uns criteris per millorar les pràctiques agràries en benefici de tothom.
Per explicar el projecte s’ha publicat un vídeo explicatiu, que forma part d’una sèrie de 4 o 5 vídeo detallats que s’aniran publicant properament.