Lleida, capital de la innovació varietal i millora genètica fructícola
Lleida serà, del 19 al 22 de febrer, el punt de trobada dels experts de dos projectes clau en la recerca per a la producció de fruita a tot Europa: Fruitbreedomic i Eufrin
Font: DAAM
Lleida acull durant quatre dies, al Campus Cappont, les reunions del projecte Fruitbreedomics sobre millora varietal en diverses espècies fruiteres i de la xarxa Eufrin de recerca en noves varietats de fruita.
Aprofitant aquesta coincidència tindrà lloc una jornada conjunta entre ambdues institucions dedicada íntegrament a fer una revisió de l’estat actual de tots els grups que treballen en pera i poma.
Així, el 20 de febrer al matí, els grups de treball en varietats de pera i poma d’Eufrin tractaran sobre les tendències generals de les noves varietats de peres i pomes en diferents països, i de diversos programes de selecció varietal en aquestes dues espècies fruiteres. A la tarda, diversos investigadors del programa Fruitbreedomics exposaran diverses presentacions sobre aquest projecte i els seus objectius, sobre la variabilitat genètica de les col·leccions varietals de pera i poma europees, les noves tendències de les poblacions seleccionades de pomes i peres i per què les noves varietats triomfen o fracassen, i sobre la interacció entre el genotip i l’ambient.
Dos projectes clau de la recerca europea
Eufrin (European Fruit Research Institutes Network) és la xarxa d’instituts i universitats dedicats a la recerca en fruita a Europa i especialitzats en la investigació, el desenvolupament i l’extensió dels conreus fructícoles en zones temperades. Engloba institucions de la Unió Europea, Suïssa i l’Europa de l’Est, amb un total de 22 països entre els quals hi ha Espanya, representat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
Fruitbreedomics és una iniciativa que té com a objectiu augmentar l’eficiència en la millora genètica d’espècies fructícoles (focalitzat en poma i en préssec) i proveir el sector de la tecnologia genòmica capdavantera, a fi de millorar l'eficiència de la producció i satisfer les demandes, tant dels agricultors com dels consumidors. El seu objectiu final és aconseguir cultius d'alta qualitat resistents a les malalties a través de sistemes agrícoles sostenibles en el marc del canvi climàtic global. Treballen en el projecte Fruitbreedomics, des del seu inici l’1 de març de 2011, un consorci de 24 socis: 18 instituts de recerca d’Europa, entre els quals l’IRTA del Departament d’Agricultura, d’Israel, de Sud-àfrica, de Nova Zelanda i de la Xina, a més de 6 empreses. Amb un finançament de la Unió Europea de 6 milions d’euros, el projecte té una durada total de 4,5 anys. Finalitzarà, per tant, el 2015.
Durant aquests quatre dies, Eufrin celebrarà a Lleida la seva reunió bianual, durant la qual els seus membres treballaran en la revisió de l’estat actual de les seves activitats de recerca. Pel que fa al projecte Fruitbreedomics, realitzarà el seu meeting anual.